Tuesday, 14 May 2013

PEMBANGKANG BELUM DAPAT TERIMA KEKALAHAN

AMANAT .… Anifah menyampaikan ucapan sambil ditemani oleh Mohammad, Saidin dan Ag. Sairin.

BONGAWAN: Pusat Daerah Mengundi Zon Seladan Bongawan, telah menganjurkan majlis kesyukuran atas kemenangan Parlimen Kimanis dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bongawan.

Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Seri Anifah Hj Aman dan wakil rakyat Bongawan Mohammad Hj. Alimin turut menghadiri majlis itu di Dewan Serbaguna Kampung Tengah Bongawan.

Hampir 1,000 orang menghadiri majlis itu terdiri daripada pemimpin masyarakat tempatan, ketua-ketua cawangan, Jalinan Rakyat (JR) dan penduduk sekitar Kampung Tengah Bongawan di dalam PDM Zon Seladan.

Pada majlis itu, Anifah yang juga Ketua Bahagian Umno Kimanis merakamkan ribuan terima kasih kepada rakyat Kimanis yang menyokong dan mengundi beliau khususnya pengundi di PDM Zon Seladan yang membolehkan beliau memperoleh majoriti sejumlah 5,723 undi.

Dalam PRU13, undi beliau di PDM Seladan ini meningkat kepada 1,078 berbanding pada PRU12 tahun 2008 berjumlah 57 undi sahaja.

“Ini menunjukkan sokongan pengundi di sini meningkat dan ini juga menggambarkan bahawa pengundi masih mahu Anifah menjadi Ahli Parlimen dan meneruskan agenda pembangunan di kawasan Kimanis dan Bongawan khasnya,” katanya.

Tambah beliau lagi, kemenangan ini merupakan kemenangan untuk negara kerana betapa pentingnya masyarakat Melayu bersatu seperti masyarakat Tiong Hwa yang bersatu dan memenangkan calon mereka sehingga memperoleh 38 kerusi Parlimen yang majoritinya masyarakat mereka.

Anifah berkata, perpaduan dan kesepakatan masyarakat kita masa kini amatlah diharapkan agar program pembangunan dapat diteruskan selari dengan arus perdana.

Anifah dan Mohammad juga akan berusaha membantu bagaimana untuk membantu golongan belia dan JR agar meningkatkan taraf hidup.

Anifah juga berjanji akan memberi keutamaan kepada jentera pilihanraya yang telah bertungkus-lumus bekerja semasa pilihanraya dan juga pengundi beliau dalam mendapat agihan peruntukan Parlimen dan DUN kelak.

Kata Anifah lagi, pada masa kini pihak pembangkang tidak dapat menerima kekalahan dalam PRU13 dan mereka berusaha membuat bantahan besar-besaran serta tidak mengiktiraf kemenangan Barisan Nasional (BN).

Terdahulu, Mohammad dalam ucapannya juga merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada semua jentera PDM termasuk juga JR serta pengundi di PDM Zon Seladan yang telah menyokong sehingga mengangkat beliau menjadi wakil rakyat untuk DUN Bongawan.

Beliau juga berjanji akan berusaha meneruskan agenda pembangunan di kawasan Bongawan dan mengharapkan supaya semua pihak memberi kerjasama membantu beliau bekerja membangunkan kawasan yang beliau wakili.

Turut berucap dalam majlis itu pengerusi penganjur majlis merangkap Ketua PDM Zon Seladan Bongawan, Tuan Hj. Saidin Hj. Ibrahim.

Hadir sama di majlis itu Setiausaha Umno Bahagian, Hj. Salleh Wahid, Ketua Penerangan Umno Bahagian Kimanis, Dr. Daud Hj. Yusof, Ketua Daerah, Hj. Maidin Budin, Hj. Yassin Pg. Ali, Ahli Jawatankuasa Bahagian Umno Kimanis, Hj. Ag. Sairin Hj. Ag. Bakar, Tuan Hj. Moksin Sidek, Ketua-Ketua Cawangan, Penyelaras JR, Puan Husnah Hj. Ibrahim dan penduduk sekitar Kampung Tengah Bongawan.

126 comments:

 1. ANWAR TIDAK PROFESSIONAL! DIA TIDAK DAPAT MENERIMA KEKALAHAN. SIKAP BEGITU TIDAK SEHARUSNYA ADA PADA PEMIMPIN. KERANA SIKAP BAIK SEORANG PEMIMPIN ADALAH DAPAT MENERIMA KEPUTUSAN.

  Pembangkang Pencetus Pelbagai Angkara Dan Manipulasi PRU 13


  Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor membidas pakatan pembangkang yang merupakan pencetus kepada pelbagai huru-hara dalam pilihan raya baru-baru ini.

  Katanya, pembangkang sengaja membangkitkan berkaitan ketidakadilan dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sedangkan merekalah yang membuat pelbagai angkara untuk memperlihatkan perjalanan pilihan raya tidak tenteram.

  ReplyDelete
 2. ANWAR TIDAK PROFESSIONAL! DIA TIDAK DAPAT MENERIMA KEKALAHAN. SIKAP BEGITU TIDAK SEHARUSNYA ADA PADA PEMIMPIN. KERANA SIKAP BAIK SEORANG PEMIMPIN ADALAH DAPAT MENERIMA KEPUTUSAN.

  Pembangkang Pencetus Pelbagai Angkara Dan Manipulasi PRU 13


  “Oleh kerana pelbagai perkara yang tidak sepatutnya dilakukan, pembangkang membuat tuduhan kepada BN sedangkan apa yang berlaku adalah angkara dari pembangkang sendiri.

  ReplyDelete
 3. ANWAR TIDAK PROFESSIONAL! DIA TIDAK DAPAT MENERIMA KEKALAHAN. SIKAP BEGITU TIDAK SEHARUSNYA ADA PADA PEMIMPIN. KERANA SIKAP BAIK SEORANG PEMIMPIN ADALAH DAPAT MENERIMA KEPUTUSAN.

  Pembangkang Pencetus Pelbagai Angkara Dan Manipulasi PRU 13


  “Kita mengikut undang-undang, kita tak laksanakan perkara-perkara yang bercanggah dengan undang-undang.”

  Katanya, sekiranya pembangkang membantah keputusan SPR mereka seharusnya menolak keseluruhannya tanpa menerima keputusan di negeri yang dimenangi mereka.

  ReplyDelete
 4. ANWAR TIDAK PROFESSIONAL! DIA TIDAK DAPAT MENERIMA KEKALAHAN. SIKAP BEGITU TIDAK SEHARUSNYA ADA PADA PEMIMPIN. KERANA SIKAP BAIK SEORANG PEMIMPIN ADALAH DAPAT MENERIMA KEPUTUSAN.

  Pembangkang Pencetus Pelbagai Angkara Dan Manipulasi PRU 13


  “Jika mereka tidak terima keputusan SPR, mengapa mereka terima keputusan di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan? Adakah SPR di negeri itu berbeza dengan SPR di negeri lain?,” katanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siasatan masih dalam perkembangan.

   Delete
 5. ANWAR TIDAK PROFESSIONAL! DIA TIDAK DAPAT MENERIMA KEKALAHAN. SIKAP BEGITU TIDAK SEHARUSNYA ADA PADA PEMIMPIN. KERANA SIKAP BAIK SEORANG PEMIMPIN ADALAH DAPAT MENERIMA KEPUTUSAN.

  Pembangkang Pencetus Pelbagai Angkara Dan Manipulasi PRU 13


  ”Pada hari mengundi, mereka bersorak seperti orang hilang akal hingga menakut-nakutkan pengundi dalam kawasan kurang dari 50 meter tempat pengundi. Mereka tuduh kita kita yang buat, tetapi sebenarnya itu kerja mereka, bukan kerja BN,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat tertutup bersama Ahli Parlimen BN, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

  ReplyDelete
 6. ANWAR TIDAK PROFESSIONAL! DIA TIDAK DAPAT MENERIMA KEKALAHAN. SIKAP BEGITU TIDAK SEHARUSNYA ADA PADA PEMIMPIN. KERANA SIKAP BAIK SEORANG PEMIMPIN ADALAH DAPAT MENERIMA KEPUTUSAN.

  Pembangkang Pencetus Pelbagai Angkara Dan Manipulasi PRU 13


  Jelasnya, sehingga kini pembangkang masih lagi menaburkan pelbagai tuduhan dan bawa cerita-cerita yang tak masuk dek akal.

  “Mereka kelirukan rakyat dan sekarang ini mereka sedang memainkan emosi anak muda. Kita sedar bahawa dalam himpunan, mereka bawa anak-anak muda yang masih belasan tahun walhal mengapa permainkan emosi anak-anak yang masih belasan tahun ini.

  ReplyDelete
 7. ANWAR TIDAK PROFESSIONAL! DIA TIDAK DAPAT MENERIMA KEKALAHAN. SIKAP BEGITU TIDAK SEHARUSNYA ADA PADA PEMIMPIN. KERANA SIKAP BAIK SEORANG PEMIMPIN ADALAH DAPAT MENERIMA KEPUTUSAN.

  Pembangkang Pencetus Pelbagai Angkara Dan Manipulasi PRU 13


  “Kita ini negara berbilang kaum, berbilang bangsa dan berbilang agama, kita percaya kepada kesatuan dalam kepalbagaian sedangkan mereka mahu mencetuskan huru-hara dalam negara ini supaya mereka boleh tunjukkan kepada dunia luar yang barangkali mereka dapat keuntungan dari negara luar terbabit.”

  Dalam perjumpaan bersama Ahli Parlimen BN, Tan Sri Shahrir Samad yang juga Ahli Parlimen Johor Bahru turut memberikan taklimat ringkas berkaitan tugas dan tanggungjawab ahli-ahli Parlimen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Semoga kabinet baru dapat membela nasib rakyat.

   Delete
 8. APA DAH JADI DENGAN PEMBANGKANG SEKARANG? Tidak cukup dengan demonstrasi, keganasan dicetuskan pula dengan harapan ekonomi negara akan runtuh, pelabur tidak datang, golongan penjaja dan peniaga akan mengamuk dan hasutan mereka kononnya kerajaan gagal meningkatkan taraf ekonomi akan kelihatan benar

  Misi Utama Pembangkang Untuk PRU 13… Bersedia Untuk Kalah Dan Merusuh!!
  Kalau dengar apa yang dikempenkan oleh Pakatan Pembangkang, yang jahat, yang ganas dan yang mencetuskan segala macam keganasan adalah UMNO dengan ANJINGNYA iaitu POLIS DIRAJA MALAYSIA.

  Walaupun tiada sebarang campurtangan UMNO dan PDRM dalam masalah yang dihadapi oleh para pemimpin Pakatan Pembangkang, UMNO dan PDRM jugalah yang dipersalahkan oleh mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buatlah apa yang berpatutan ukut prosedur.

   Delete
 9. APA DAH JADI DENGAN PEMBANGKANG SEKARANG? Tidak cukup dengan demonstrasi, keganasan dicetuskan pula dengan harapan ekonomi negara akan runtuh, pelabur tidak datang, golongan penjaja dan peniaga akan mengamuk dan hasutan mereka kononnya kerajaan gagal meningkatkan taraf ekonomi akan kelihatan benar

  Misi Utama Pembangkang Untuk PRU 13… Bersedia Untuk Kalah Dan Merusuh!!


  Para pengikut Pakatan Pembangkang sangat percaya bahawa UMNO dan PDRM saling bekerjasama untuk menunjukkan yang Pakatan Pembangkang adalah penjahat, pengganas dan penipu terbesar di Malaysia!

  Malangnya apa yang berlaku adalah sebaliknya. Bukan UMNO yang menunjukkan keganasan tetapi dari semasa ke semasa, Pakatan Pembangkang yang sentiasa memilih jalan kekerasan dan keganasan untuk menyampaikan keinginan mereka yang tidak tertahan-tahan untuk menguasai Putrajaya.

  ReplyDelete
 10. APA DAH JADI DENGAN PEMBANGKANG SEKARANG? Tidak cukup dengan demonstrasi, keganasan dicetuskan pula dengan harapan ekonomi negara akan runtuh, pelabur tidak datang, golongan penjaja dan peniaga akan mengamuk dan hasutan mereka kononnya kerajaan gagal meningkatkan taraf ekonomi akan kelihatan benar

  Misi Utama Pembangkang Untuk PRU 13… Bersedia Untuk Kalah Dan Merusuh!!


  Siri-siri demonstrasi yang didalangi oleh Pakatan Pembangkang, semuanya mengarah kepada keganasan. Kempen-kempen yang dijalankan juga lebih kepada menjerumuskan emosi dan kemarahan yang sangat meluap-luap untuk menjatuhkan kerajaan terutama dengan cerita kononnya, pemimpin-pemimpin UMNO adalah penjarah, perompak dan penyonglap duit rakyat.

  Bagaimana pihak yang seringkali melaung-laungkan keganasan dan usaha menjatuhkan kerajaan yang sah dipilih oleh rakyat menerusi demonstrasi, tiba-tiba sahaja bertukar menjadi baik, bahkan menyalahkan pihak lain kerana keganasan yang dicetuskan oleh mereka?

  ReplyDelete
 11. APA DAH JADI DENGAN PEMBANGKANG SEKARANG? Tidak cukup dengan demonstrasi, keganasan dicetuskan pula dengan harapan ekonomi negara akan runtuh, pelabur tidak datang, golongan penjaja dan peniaga akan mengamuk dan hasutan mereka kononnya kerajaan gagal meningkatkan taraf ekonomi akan kelihatan benar

  Misi Utama Pembangkang Untuk PRU 13… Bersedia Untuk Kalah Dan Merusuh!!


  Kerana tidak berpuas hati dengan SPR, Pakatan Pembangkang menganjurkan demonstrasi besar-besaran di jalanraya dan mengganggu semua urusan aktiviti perekonomian. Kerana tidak berpuas hati dengan pengundi hantu yang menjadi igauan fantasi mereka, demonstrasi dilancarkan sehingga menyusahkan jutaan orang lain yang berurusan di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur.

  Tidak cukup dengan demonstrasi, keganasan dicetuskan pula dengan harapan ekonomi negara akan runtuh, pelabur tidak datang, golongan penjaja dan peniaga akan mengamuk dan hasutan mereka kononnya kerajaan gagal meningkatkan taraf ekonomi akan kelihatan benar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kestabilan politik amat penting menggalak perkembangan politik.

   Delete
 12. APA DAH JADI DENGAN PEMBANGKANG SEKARANG? Tidak cukup dengan demonstrasi, keganasan dicetuskan pula dengan harapan ekonomi negara akan runtuh, pelabur tidak datang, golongan penjaja dan peniaga akan mengamuk dan hasutan mereka kononnya kerajaan gagal meningkatkan taraf ekonomi akan kelihatan benar

  Misi Utama Pembangkang Untuk PRU 13… Bersedia Untuk Kalah Dan Merusuh!!


  Apabila ada yang mengatakan Pakatan Pembangkang akan mencetuskan keganasan dan rusuhan besar-besaran di seluruh negara sekiranya mereka kalah pada PRU13, ramailah di kalangan mereka yang segera cuba menafikan perkara berkenaan. Sebaliknya tudingan mereka mengarah kepada UMNO dan barisan kepimpinan Barisan Nasional.

  Siapa yang tidak berpuas hati dalam segala hal? Kalau sudah semuanya tidak berpuas hati, tentu sekali mencetuskan keganasan bukanlah perkara susah. Apatah lagi dari semasa ke semasa, para pemimpin Pakatan Pembangkang sentiasa mencanangkan yang pilihanraya negara ini tidak adil, tidak telus dan tidak berkualiti.

  Doktrin tersebut dipercayai dan diimani dengan bersungguh-sungguh oleh para pengikut Pakatan Pembangkang.

  ReplyDelete
 13. APA DAH JADI DENGAN PEMBANGKANG SEKARANG? Tidak cukup dengan demonstrasi, keganasan dicetuskan pula dengan harapan ekonomi negara akan runtuh, pelabur tidak datang, golongan penjaja dan peniaga akan mengamuk dan hasutan mereka kononnya kerajaan gagal meningkatkan taraf ekonomi akan kelihatan benar

  Misi Utama Pembangkang Untuk PRU 13… Bersedia Untuk Kalah Dan Merusuh!!


  Malah yang paling menakjubkan ialah apabila mereka mengatakan, seandainya pilihanraya negara ini berjalan dengan adil, maka keseluruhan negara ini sudah berada di bawah Pakatan Pembangkang, bukan setakat Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan semata-mata.

  Perkara yang sama jugalah berlaku di Sarawak dalam Pilihanraya Negeri pada April 2011. Setelah puas memukul gendang kononnya Pakatan Pembangkang akan menang besar di Sarawak, terutama sekali oleh PKR, hakikat yang terpaksa mereka telan adalah PKR hanya mampu meraih tiga kerusi dan DAP 16 kerusi dengan baki dan majoritinya dimiliki oleh Barisan Nasional.

  Cerita daripada kemenangan Barisan Nasional ialah kononnya Barisan Nasional dan Taib Mahmud telah membayar sejumlah wang kepada para pengundi untuk mengundi Barisan Nasional. Sedangkan Pakatan Pembangkang pula, bersih dan suci. Bantuan daripada SPR ditokok dengan rasuah pengundi telah membolehkan Barisan Nasional menang.

  ReplyDelete
 14. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  PILIHAN Raya Umum ke-13 telah berlangsung dengan aman. Majoriti rakyat Malaysia telah menunaikan tanggungjawab mereka untuk memilih kerajaan yang menerajui pentadbiran negara. Tiada keganasan dan insiden besar yang menganggu proses pembuangan dan pengiraan undi.

  ReplyDelete
 15. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Keputusan telah diumumkan, seperti yang dijangka tiada mana-mana parti yang menang besar. Tidak semua kawasan dimenangi oleh Barisan Nasional, dan Pakatan Rakyat tidak kalah di semua kawasan. Namun keputusan akhir masih memihak kepada Barisan Nasional dan hasrat Pakatan Rakyat untuk menerajui kerajaan persekutuan tidak kesampaian.

  ReplyDelete
 16. APA DAH JADI DENGAN PEMBANGKANG SEKARANG? Tidak cukup dengan demonstrasi, keganasan dicetuskan pula dengan harapan ekonomi negara akan runtuh, pelabur tidak datang, golongan penjaja dan peniaga akan mengamuk dan hasutan mereka kononnya kerajaan gagal meningkatkan taraf ekonomi akan kelihatan benar

  Misi Utama Pembangkang Untuk PRU 13… Bersedia Untuk Kalah Dan Merusuh!!


  Susulan kemenangan Barisan Nasional, beberapa kali Pakatan Pembangkang, khususnya PKR cuba melakukan demonstrasi ganas termasuklah BERSIH 3.0. Namun demonstrasi mereka tidak mendapat sambutan daripada rakyat Sarawak.

  Itu keadaan di Sarawak… ianya sangat berbeza di Semenanjung di mana rata-rata peminat, penganut dan penyokong Pakatan Pembangkang terdiri daripada manusia-manusia yang sangat sukakan keganasan seperti yang dibuktikan menerusi Demonstrasi Ganas BERSIH 3.0 di mana sasaran mereka adalah cuba membunuh anggota-anggota polis.

  Justeru, objektif utama Pakatan Pembangkang seandainya mereka gagal menguasai Putrajaya atau kalah besar pada PRU13 nanti, ialah melakukan keganasan untuk menimbulkan kegerunan sepertimana yang dilakukan oleh Parti Komunis Malaya pada musim-musim Darurat dahulu.

  Keganasan para penyokong Pakatan Pembangkang memang sudah terbukti terutama apabila mereka lebih sibuk menyalahkan polis dan UMNO atas perbuatan mereka sendiri!

  ReplyDelete
 17. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Keputusan ini menyebabkan Datuk Seri Anwar Ibrahim atas nama Pakatan Rakyat menolak keputusan pilihan raya dan menganggapnya diselubungi penipuan. Hakikatnya, peratusan mereka yang keluar mengundi di kebanyakan kawasan adalah tinggi sesetengahnya mencapai sehingga 90 peratus. Ini menunjukkan bahawa Malaysia sebuah negara yang mengamalkan demokrasi, dan demokrasi telah berjalan dengan subur.

  ReplyDelete
 18. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Meskipun mungkin berlaku kecacatan dalam proses pilihan raya di sana sini, namun ia tidak sampai menafikan kewibawaan dan integriti proses pilihan raya di Malaysia secara keseluruhan.

  ReplyDelete
 19. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Berdasarkan hakikat tersebut, bagi pihak rakyat yang inginkan kedamaian dan keamanan, Isma ingin menyeru kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya mengambil sikap berhemah tinggi sesuai dengan kedudukan beliau sebagai seorang tokoh politik yang dikagumi di peringkat nasional dan antarabangsa.

  ReplyDelete
 20. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Tindakan beliau yang tidak mengiktiraf keputusan pilihan raya dan membawa isu ini kepada protes awam telah menimbulkan pelbagai tanda tanya. Adakah beliau tidak mengiktiraf sepenuhnya proses pilihan raya ini dan menganggap keputusan pilihan raya ini tidak sah sepenuhnya?

  ReplyDelete
 21. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Jika sekiranya beliau tidak menerima keputusan ini, beliau sewajarnya mengumumkan keputusan rasmi Pakatan Rakyat untuk tidak mengiktiraf keseluruhan keputusan pilihan raya dan menolak untuk mengangkat sumpah di negeri yang dimenangi.

  ReplyDelete
 22. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Sebaliknya, jika beliau hanya mengiktiraf keputusan yang memihak kepadanya dan tidak mengiktiraf keputusan yang tidak memihak kepadanya, maka itu merupakan satu yang amat pelik dan tidak munasabah. Pada 7 Mei lalu, Datuk Seri Anwar sendiri telah mengumumkan penubuhan kumpulan penyiasat untuk mengumpul bukti penipuan PRU13 yang diketuai oleh Rafizi Ramli.

  ReplyDelete
 23. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Beliau sepatutnya menunggu hasil siasatan pasukan tersebut dan mengambil tindakan berdasarkan bukti-bukti terkumpul mengikut saluran undang-undang, bukan dengan cara bermain sentimen dan membuat tindakan awal sebelum hasil kajian diperolehi.

  ReplyDelete
 24. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Beliau harus sedar bahawa rakyat sudah muak dengan politiking yang berlebihan dan sengsara dengan perpecahan. Seharusnya beliau memberi laluan kepada kestabilan dan peluang mengembalikan keharmonian dan kerukunan hidup setelah melalui proses berkempen yang penuh sentimen dan permusuhan.

  ReplyDelete
 25. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Isma bimbang jika keadaan ini berterusan negara akan dilanda suasana yang tidak stabil yang berpanjangan, mengganggu pembangunan negara yang menjadi inspirasi semua rakyat Malaysia dan beliau akan dilihat sudah keterlaluan, terlalu mementingkan diri dan sangat kemaruk kepada kuasa.

  ReplyDelete
 26. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Oleh itu, Isma meminta Datuk Seri Anwar menerima takdir. Mungkin ada hikmah di sebalik kekalahan ini. Firman Allah dalam petikan ayat 216 Surah Al-Baqarah: “Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu.” Itulah panduan yang ALLAH nyatakan dalam al-Quran yang perlu menjadi pegangan Datuk Seri Anwar sebagai orang Islam.

  ReplyDelete
 27. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Akhir sekali Isma berpandangan sudah sampai masa untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim berundur daripada medan politik. Ini selaras dengan keputusan beliau yang mahu menjadi pensyarah sekiranya pakatan pembangkang gagal membentuk kerajaan selepas PRU-13 seperti yang disiarkan dalam temubualnya bersama akhbar antarabangsa Financial Times bertarikh 3 Julai 2012.

  ReplyDelete
 28. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Nampaknya Anwar semakin meroyan sekarang apabila badan bebas yang memantau mengakui proses pengundian yang berlangsung dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 Ahad lalu mempunyai kewibawaan dan boleh dipercayai. Malah langkah Anwar mengadakan perhimpunan haram di Stadium Kelana Jaya boleh dipertikaikan tujuannya!

  ReplyDelete
 29. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Perkara itu diakui tiga kumpulan pemantau proses tersebut iaitu Pusat Kajian Polisi Awam (CPPS) dan Institut Kepimpinan dan Strategi Asia (Asli) serta Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (Ideas).

  ReplyDelete
 30. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Pengerusi CPPS, Tan Sri Ramon Navaratnam berkata, secara keseluruhan keputusan pilihan raya yang diumumkan juga adalah sah. Katanya, meskipun terdapat beberapa kecacatan kecil dilaporkan namun proses pengundian berjalan lancar dan dalam masa sama sukar mendapat proses yang 100 peratus sempurna.

  ReplyDelete
 31. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  "Secara keseluruhan keputusan itu adalah berwibawa walaupun terdapat kecaman. "Selain itu, BN juga tidak berhadapan situasi Parlimen tergantung sebaliknya parti itu berjaya mendapat majoriti yang ketara dalam pilihan raya kali ini," katanya dalam sidang akhbar mengenai laporan Pilihan Raya Umum Ke-13 di sini hari ini.

  ReplyDelete
 32. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Yang hadir sama, Ketua Eksekutif Ideas, Wan Saiful Wan Jan dan Pengarah Asli, Tan Sri Dr. Michael Yeoh. "Kami berada di Damansara, Petaling Jaya, Bangsar dan Segambut, secara jujurnya tiada bukti berlaku penipuan dan kesilapan di pusat mengundi. "Tiada isu orang lain boleh nampak pengundi pangkah sesiapa dan setiap prosedur dipantau," katanya.

  ReplyDelete
 33. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  ANWAR nampaknya tidak akan pernah berputus asa untuk mendapatkan apa yang diidamkan beliau selama ini. Beliau akan bertindak dengan apa cara sekalipun bagi memastikan rancangan dan agendanya untuk menjadi PM tercapai.

  ReplyDelete
 34. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  PRU13 ini, Anwar sekali lagi mengambil bahagian dan pernah mengeluarkan kenyataan bahawa beliau akan bersara sekiranya gagal dalam percaturannya kali ini. Namun, apabila terbukti dia gagal dalam meluaskan empayarnya untuk menguasai Putrajaya, sekali lagi makhluk munafik ini memungkir janji yang telah dibuat oleh beliau sendiri terhadap rakyat.

  ReplyDelete
 35. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Tidak cukup dengan itu dia turut mengugut untuk mendesak agar diadakan pilihanraya semula semata-mata untuk memuaskan nafsu hatinya. Namun apa yang pasti, beliau telah gagal untuk menambah bilangan negeri untuk dikuasai malah telah hilang kerajaan negeri Kedah apabila majoriti rakyatnya mengundi untuk kembali kepada BN.

  ReplyDelete
 36. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Seperti kebiasaannya, salah sendiri akan ditunding kepada orang lain, dalam kes yang melibatkan pilihan raya, sudah tentu SPR yang akan menjadi kambing hitamnnya. Beliau menuduh kononnya SPR tidak adil dan tidak telus malah menipu ketika melaksanakan proses pengiraan undi dan juga beberapa proses lain yang melibat penggunaan dakwat kekal, senarai daftar pengundi dan banyak lagi.

  ReplyDelete
 37. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Dalam pada masa yang sama beliau juga telah cuba untuk menyemai benih-benih kebencian terhadap kerajaan Barisan Nasional melalui hasutan beliau supaya rakyat membenci kerajaan Barisan Nasional yang telah dipilih oleh rakyat negara ini dengan cara yang sah dan adil.

  ReplyDelete
 38. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Ini semua bagi menunjukkan protes Anwar yang sekali lagi gagal membuktikan bahawa sistem pilihan raya negara ini tidak bersih dan tidak adil dengan mereka cerita dan tuduhan pelbagai kepada SPR.

  ReplyDelete
 39. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Tindakan Anwar menganjurkan Perhimpunan Kemarahan Rakyat antara bukti, cita-citanya yang kemaruk untuk menjadi PM. Sebagai contoh tuduhan mengenai bekalan eletrik yang terputus semasa pengiraan undi dijalankan yang disebar banyak di laman-laman sosial, yang menurutnya selepas disiasat, perkara itu tidak pernah berlaku.

  ReplyDelete
 40. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Mereka cuba untuk nampakkan kononnya SPR ini tidak ada integriti, tidak ‘credible’, suka menipu, sehinggakan boleh buat putus bekalan (elektrik), tukar keputusan dalam gelap. Ini adalah satu satu penipuan, pembohongan, dusta yang sangat melampau, sangat keji.

  ReplyDelete
 41. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Persepsi merupakan mainan penting dalam politik, dan pihak yang kalah biasanya akan berusaha mencipta persepsi bahawa SPR ini satu badan yang tidak berwibawa, tidak berintegriti, sedangkan ia hanya bertanggungjawab menyediakan gelanggang, bukan menentukan siapa yang boleh menang atau kalah.

  ReplyDelete
 42. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Walaupun Anwar tidak menerima keputusan pilihan raya, nampaknya KM P.Pinang dan MB Kelantan sudah pun mengangkat sumpah. Adakah mereka juga tidak terima keputusan PRU13? Kenapa mereka tidak bersetuju dengan Ketua Umum mereka dan turun bersama untuk memperjuangkan kononya hak Pakatan Rakyat yang lain?

  ReplyDelete
 43. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Selain daripada itu, tindakan Anwar menulis tweet, kononnya PR telah menang sebelum sebarang keputusan diumumkan adalah taktik Anwar untuk memburukkan proses pilihanraya. Ini bagi memastikan rakyat tertipu dengan taktik kotor beliau dan secara tidak langsung menggembirakan penyokongnya. Namun, setelah pengiraan secara teliti dibuat, ternyata mereka kalah dalam undi sehingga membuatkan penyokong PR yang sebelum ini rasa kecewa dengan keputusan yang rasmi.

  ReplyDelete
 44. SEBENARNYA ANWAR TIDAK SANGGUP MENERIMA HAKIKAT BAHAWA BANTUAN NUR MISUARI, GEORGE SOROS, AMBIGA DAN NGO2 ASING GAGAL MEMBANTU BELIAU MERAMPAS JAWATAN PM

  Inilah taktik Anwar Ibrahim, segala penipuan dan politik kotor digunakan bagi mengejar cita-citanya selama ini. Rakyat yang menyokong beliau nampaknya masih belum sedar bahawa mereka sekarang sedang ditipu dan dikaburkan pandangan mereka oleh Ketua Pembangkang ini..

  ReplyDelete
 45. The idea of ending race-based politics by merging Umno, the MCA and MIC as part of Malaysia's reconciliation effort after the general election should be explored by Barisan Nasional, said Rembau MP Khairy Jamaluddin

  ReplyDelete
 46. Khairy, also the Umno Youth chief, said Barisan should explore all possibilities, including the merging as part of reconciliation efforts to make the coalition more relevant post-GE13.

  ReplyDelete
 47. " We are still seen as archaic and out of touch but the changes we bring must not be merely superficial. Just changing Barisan's name is not enough. "

  ReplyDelete
 48. " The Opposition has often accused us of having superficial ties and this will stop them from calling us racist. ”

  ReplyDelete
 49. Sejak dipecat dari jawatan Timbalan Perdana Menteri 15 tahun dahulu, Anwar tidak pernah berhenti berkempen untuk dirinya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anwar memang berkelayakan menjadi Pm.

   Delete
 50. Selama 15 tahun, Anwar telah ke seluruh dunia dan ke seluruh pelusuk kampung berceramah untuk menarik sokongan rakyat. Selama itu juga media-media antarabangsa memberi liputan kepadanya, sekali gus membantu kempennya.

  ReplyDelete
 51. Namun, setelah 4 pilihanraya berlalu, Anwar masih lagi ‘bakal Perdana Menteri Malaysia’. Dan sudah dua kali 16 September berlalu sejak beliau ‘hampir menjadi PM’, tetapi Anwar masih lagi berada di pihak pembangkang.

  ReplyDelete
 52. Lebih malang baginya ialah bukan sahaja sokongan terhadap partinya merosot iaitu dari 31 menjadi 30 kerusi tetapi majoriti undi terhadapnya juga merosot teruk walaupun tandingannya Dr. Mazlan b. Ismail bukanlah tokoh lama dalam politik.

  ReplyDelete
 53. Namun, kita tahu bahawa ‘maruah’ sama sekali tidak ada dalam kamus hidup Anwar. Anwar mungkin mempunyai ‘ego’, tetapi bukan ‘maruah’.

  Malah, walaupun kekalahannya adalah jelas, Anwar tidak segan silu menerajui protes keputusan pilihanraya dengan berdegil menyatakan bahawa partinya telah menang dari segi populariti.

  ReplyDelete
 54. Sedangkan, kemenangan populariti langsung tidak relevan dalam sebuah pilihanraya kerana undian dibuat oleh rakyat bukan sahaja atas faktor parti tetapi juga calon.

  Undian populariti hanya relevan dalam pertandingan bagi menentukan satu faktor sahaja seperti bakal Perdana Menteri. Bagaimanapun, Anwar terus menggunakan hujah ini bagi menjustifikasi bantahannya.

  ReplyDelete
 55. Bagi seorang yang popularitinya sendiri telah merosot di tempat sendiri, Anwar seharusnya berfikir dua kali sebelum membawa hujah ini. Ini kerana jika mengikut undi terhadap dirinya sendiri, sudah jelas bahawa Anwar tidak popular lagi, begitu juga dengan partinya.

  Malah, media antarabangsa yang sebelum ini memujinya juga sudah mula sinis terhadapnya.

  Dalam dua tiga hari sebelum dan selepas pilihanraya, media barat pantas menyedari perwatakan Anwar yang penuh dengan ‘lakonan’ sehinggakan Financial Times menggambarkannya sebagai penghibur kelab malam.

  Seorang wartawan lain, Nile Bowie pula mendedahkan strategi politik Anwar yang dirujuknya sebagai ‘mempolitikkan penipuan’ kerana terlebih dahulu menuduh SPR tidak telus dan menggerakkan protes, lama sebelum pilihanraya berlangsung lagi.

  ReplyDelete
 56. Nampaknya sebagai ‘penghibur’ juga Anwar tidak popular kerana tidak mampu menarik hati wartawan barat itu. Justeru, sebagai pemimpin tentulah jauh lebih tidak layak lagi.

  Namun, menjangkakan Anwar akan meletakkan jawatan sebagai Ketua Pembangkang tentulah merupakan sesuatu yang mustahil. Sedangkan jika mengikut populariti, jawatan tersebut perlu diserah kepada DAP yang memenangi sehingga 38 kerusi iaitu satu peningkatan yang banyak dari 28 kerusi dalam PRU-12.

  Oleh itu, sebelum Anwar mengerahkan penyokongnya memprotes di jalanraya, beliau harus terlebih dahulu menyerahkan jawatan Ketua Pembangkang kepada DAP. Apa gunanya berhujah atas alasan populariti jika tidak berani bertindak berdasarkan hujahnya sendiri?

  ReplyDelete
 57. The Vice-Chairman of the Malaysia Crime Prevention Foundation (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye has called on Malaysians from all strata of society to be united in a common endeavour to combat crime and help address the public fear of crime.

  ReplyDelete
 58. political parties from both sides of the political divide should work with the police by offering constructive suggestions on enhancing police performance to address crime and social ills with the involvement of NGOs, private sector and concerned citizens.

  ReplyDelete
 59. “Constant police bashing will not help but sharing and implementing ideas on how the Police can achieve more in terms of solving and preventing crimes is the preferred approach,”

  ReplyDelete
 60. “The MCPF wishes to accord due recognition to police efforts to reduce both the street crime and the crime index,”

  ReplyDelete
 61. Lee said the police must relentlessly pursue their anti-crime agenda and put in even greater efforts to fight crime and strive to be world-class in terms of policing.

  ReplyDelete
 62. “While much has been achieved to reduce crime, to me, the biggest challenge facing the police is to have more engagements with the public to address the negative public perception and the fear of crime,”

  ReplyDelete
 63. “The fear of crime is as serious as crime itself and this has to be addressed effectively,”

  ReplyDelete
 64. Pembangkang perlu menghormati keputusan rakyat kerana ia adalah salah satu prinsip dalam sistem demokrasi.

  ReplyDelete
 65. “Menghormati keputusan rakyat adalah satu prinsip yang penting dalam sistem demokrasi iaitu demokrasi berparlimen, bererti kita mesti terima keputusan rakyat.

  ReplyDelete
 66. Rakyat secara umumnya tidak menerima politik huru-hara, dan harus berpegang kepada kedaulatan undang-undang.

  ReplyDelete
 67. “Menghormati undang-undang adalah prinsip asas dalam negara, perjalanan demokrasi menuntut kepada kita menghormati undang-undang negara,” Najib

  ReplyDelete
 68. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof membidas pihak-pihak yang enggan menerima kekalahan pada pilihan raya ke-13 (PRU13), yang sebaliknya menyalahkan pihak lain dengan membuat pelbagai tuduhan tidak berasas.

  ReplyDelete
 69. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Pembangkang sengaja mencari kesalahan orang lain kerana enggan mengaku kekalahan, dan bagi mereka, pihak paling mudah untuk dijadikan 'scape goat' atau kambing hitam ialah SPR, dengan menimbulkan pelbagai persepsi bagi menjejaskan integriti, kredebiliti dan kecekapan badan itu.

  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 70. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Sebagai contoh tuduhan mengenai bekalan eletrik yang terputus semasa pengiraan undi dijalankan yang disebar banyak di laman-laman sosial, yang menurutnya selepas disiasat, perkara itu tidak pernah berlaku.

  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 71. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  "Mereka nak nampakkan SPR ini tidak ada integriti, tidak 'credible', suka menipu, sehinggakan boleh buat putus bekalan (elektrik), tukar keputusan dalam gelap.
  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 72. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Saya rasa cerita yang dibawa ini satu penipuan, pembohongan, dusta yang sangat melampau, sangat keji. Kalau orang Islam yang buat ini dia memang tidak takut dosa besar nampaknya. Sebab bila kita semak semua pihak, soal putus bekalan ini tidak pernah berlaku,

  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 73. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Abdul Aziz berkata persepsi merupakan mainan penting dalam politik, dan pihak yang kalah biasanya akan berusaha mencipta persepsi bahawa SPR ini satu badan yang tidak berwibawa, tidak berintegriti, sedangkan ia hanya bertanggungjawab menyediakan gelanggang, bukan menentukan siapa yang boleh menang atau kalah.
  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 74. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Beliau juga mempersoalkan tindakan pihak yang menyebar gambar kononnya pengiraan undi dibuat dalam gelap semasa berlaku putus bekalan elektrik, kerana menurutnya perkara itu tidak pernah berlaku, dan gambar itu mungkin dibuat menggunakan tipu helah kamera.


  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 75. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Beliau memberi contoh kenyataan seorang ahli politik yang secara terangan mendakwa kononnya SPR langsung tidak melaksanakan cadangan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya, sedangkan menurutnya sebanyak 19 penambahbaikan diperkenalkan pada PRU13 berasaskan kepada cadangan jawatankuasa ini.

  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 76. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Bagaimanapun menurutnya ada pihak sebaliknya sengaja cuba menjejaskan integriti SPR, berusaha sedaya upaya dengan pelbagai cara untuk menghilangkan kesan dakwat itu, semata-mata untuk menimbulkan keraguan orang ramai.

  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 77. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Katanya ia boleh dilihat dengan ketara seperti pengenalan dakwat kekal, tiada tempoh bantahan, calon tidak boleh berundur, undi awal, dan banyak lagi, namun persepsi SPR tidak membuat penambahbaikan tetap cuba dibangkitkan ahli politik itu semata-mata untuk menjejaskan integriti dan kredibilitinya.

  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 78. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL

  Abdul Aziz berkata dakwat kekal diperkenalkan bagi mengelak pemilih mengundilebih dari sekali, walaupun dalam sejarah negara ini tidak pernah dibuktikan ada orang yang mengundi lebih dari sekali, namun SPR tetap menerima cadangan penggunaan dakwat itu secara positif.

  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 79. Di mata pembangkang semua adalah salah BN & SPR, MEREKA SAHAJA YANG BETUL


  Namun menurutnya SPR tetap akan menerima segala teguran, mengkaji segala laporan daripada pelbagai pihak berhubung penggunaan dakwat kekal itu dan akan berusaha menambah baik aspek penggunaan dakwat kekal itu pada pilihan raya akan datang.


  CERMINLAH PARTI SENDIRI

  ReplyDelete
 80. Liberal Democratic Party (LDP) Youth Chief, Chin Shu Ying, said political parties that contested in the general election should move on rather than continue wasting valuable time arguing the legitimacy of the results.

  ReplyDelete
  Replies
  1. He said the people have cast their vote and decided who they want to be their "Wakil Rakyat".

   Delete
  2. "They also have also decided who forms the Federal and State Government.

   Delete
  3. "If at all there is any doubt on the result of any seat, the law does provide an avenue for the candidate to file an appeal on the result.

   Delete
  4. "I wish to advise those who are not satisfied with their result to make use of the proper channel to challenge the result rather than organising mass gathering and issuing all sorts of half true allegations to stir up the emotion of the people.

   Delete
  5. "We all must accept defeat in good grace and move on. We must allow those elected to form the government, be it BN or Pakatan Rakyat, to carry on with the jobs of developing the states and the nation," he said.

   Delete
  6. Candidates, who were defeated in the election, he said, should also play their roles by keeping a close watch on the government of the day to ensure better performance, less corruption and more transparency.

   Delete
  7. He said that if indeed all the allegations of widespread electoral frauds made by Pakatan Rakyat were true, BN would have easily won more seats than in the 2008 general election and obtained a two-third majority.

   Delete
  8. Instead, he said, the BN lost a further seven seats to the opposition and that Pakatan Rakyat were also still able to form strong State Governments in Penang, Selangor and Kelantan.

   Delete
  9. To this, the Barisan Nasional, he said, needs to seriously look into the major swing of votes in the urban and middle-class electorate that saw Malaysia's urban-rural rift widen.

   Delete
  10. "BN needs to study why the middle and upper class living at urban and sub-urban area who have benefited the most from the development do not support BN," he said.

   Delete
  11. Pakatan Rakyat also, he said, needs to look into the reasons why they are unable to gain more rural votes.

   Delete
  12. With the MCA losing badly by winning only seven parliamentary seats while Gerakan is left with one parliamentary seat, both presidents claimed they would not accept any government position in the cabinet.

   Delete
  13. If this happens, Chin, who lost in Likas said, BN chairman Datuk Seri Najib Tun Razak will have a difficult time forming a cabinet that can represent all the races in the country.

   Delete
  14. "Perhaps a solution is to appoint more cabinet ministers from Sabah and Sarawak, which still played a 0major role to ensure the victory of the BN," he said.

   Delete
  15. As to representativea for the Chinese community, Chin said it might be the right time to give it a try by appointing a Chinese community leader from the NGOs to become cabinet minister.

   Delete
  16. He said the vote against BN appeared largely on the electorate who was influenced by the alternative media.

   Delete
  17. They, he said, are generally concerned about corruption, good governance and cost of living issues.

   Delete
  18. He also noted that most of the young voters, who want to embrace a changing world, voted for Pakatan.

   Delete
  19. There were about 2.5 million first-time voters out of 13.3 million eligible voters in the recent election that saw an 84.84 per cent voter turnout, the highest in Malaysian history, he said.

   Delete
  20. To this, he said the days of the Barisan Nasional (BN) having unfettered power are truly over. "This has firmly entrenched the two-coalition system in the country.

   Delete
  21. It is crystal clear that many Malaysians want a system of check and balance," he said.

   Delete
  22. And works for the next polls should begin now, he said.

   Delete
  23. "It is up to BN to accept that despite the victory, there is a lot of wrong with the BN formula and that the non-Malays, especially Chinese, sought refuge with Pakatan simply because the excesses of BN politics and overt racism in this country have become intolerable," he said.

   Delete
 81. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau bersedia menerima sebarang keputusan mahkamah sekiranya Pakatan Rakyat membawa ke mahkamah kes yang didakwa sebagai penipuan dalam keputusan pilihan raya umum ke-13.

  ReplyDelete
 82. tiada sebarang bukti sahih yang dibawa oleh Pakatan mengenai dakwaan penipuan keputusan pilihan raya tersebut.

  ReplyDelete
 83. Pemimpin pakatan pembangkang yang memboikot majlis istiadat angkat sumpah jawatan Menteri Besar Perak kerana tidak mengiktiraf Kerajaan Barisan Nasional (BN) sebagai kerajaan yang sah, disifatkan tidak matang, kebudak-budakan malah seperti ‘wayar putus’.

  ReplyDelete
 84. Ketua Penerangan BN Perak, Datuk Saarani Mohammad, berkata beliau tidak hairan dengan tindakan pemimpin pembangkang yang kini sibuk menggunakan sentimen undi popular untuk tidak mengiktiraf pembentukan kerajaan negeri oleh BN.

  ReplyDelete
 85. Katanya, undi popular hanya sebagai alasan bagi pembangkang untuk terus menanam kebencian dan cemuhan rakyat terhadap BN, sedangkan hakikatnya sistem pembentukan kerajaan negeri oleh sesebuah parti berdasarkan bilangan kerusi diperoleh sudah sekian lama diamalkan di negara ini.

  ReplyDelete
 86. “Saya mahu bertanya kepada pembangkang, jika tidak setuju dengan sistem yang kita gunakan dalam pilihan raya kita mengapa perlu mereka buang masa dan duit? Tak perlulah kempen sana sini.

  ReplyDelete
 87. Tak matang berpolitik

  “Ini menunjukkan mereka tidak matang berpolitik, tidak mencerminkan ahli politik yang matang, penuh dengan emosi semata-mata dan ‘wayar putus’,” katanya ketika dihubungi BH

  ReplyDelete
 88. Akhbar ini melaporkan Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham, mengesahkan 28 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pembangkang memboikot majlis angkat sumpah di hadapan Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah, di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar, kelmarin, walaupun sudah menerima surat jemputan ke majlis berkenaan.

  ReplyDelete
 89. Alasan mereka kerana tidak mengiktiraf Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar kerana mendakwa ADUN Pangkor itu terbabit dalam ‘menggulingkan kerajaan rakyat’ selepas 11 bulan pakatan pembangkang memerintah negeri itu pada Februari 2009.

  ReplyDelete
 90. Beliau turut mendakwa pelantikan itu juga bertentangan dengan kehendak majoriti rakyat kerana berdasarkan undi (popular) calon pakatan memperoleh 613,490 undi, lebih 21 peratus berbanding 507,123 undi diperoleh BN.

  ReplyDelete
 91. Mengulas isu sama, bekas EXCO yang mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Manik, Datuk Zainol Fadzi Paharuddin berkata, tindakan pemimpin pembangkang di Perak hanya menunjukkan kebodohan dan sikap tidak matang mereka dalam politik.

  ReplyDelete
 92. “Mereka mencari alasan untuk menidakkan kemenangan BN, tetapi kenapa di negeri yang mereka perintah mereka buat tak tahu saja. Ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa apabila keputusan pilihan raya tidak berpihak kepada mereka, mereka marah dan kata BN tipu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) manipulasi undi tetapi apabila perkara yang menguntungkan mereka, semuanya betul,” katanya.

  ReplyDelete
 93. Di Melaka, Ketua Menteri, Datuk Wira Idris Haron, berkata wakil rakyat DAP negeri ini bersifat tidak demokratik apabila gagal hadir pada majlis angkat sumpah jawatan Ketua Menteri

  ReplyDelete
 94. Katanya, tindakan itu yang seolah-olah memboikot pelantikan beliau sebagai peneraju negeri ini juga mencerminkan politik tidak matang pemimpin parti berkenaan.

  “Jika DAP tidak hadir semalam (kelmarin) atas tujuan tidak mengiktiraf majlis dianjur pejabat Yang di-Pertua negeri, saya kira mereka tidak demokratik dan gagal mengiktiraf suara majoriti.

  ReplyDelete
 95. Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar bertitah, tindakan menyebar fitnah dan hasutan berbaur politik hanya menimbulkan kebencian antara rakyat serta menggugat perpaduan dan keamanan negara.

  ReplyDelete
 96. Titah baginda, semua wakil rakyat yang dipilih, mesti ingat dengan janji yang dibuat ketika kempen pilihan raya dan menjadi tanggungjawab setiap mereka untuk menunaikan janji dibuat.

  ReplyDelete
 97. “Saya amat prihatin dan sentiasa mengambil berat keadaan rakyat dan negeri saya. Oleh yang demikian bagi pihak rakyat, saya mahu setiap janji yang dibuat mestilah ditunaikan.

  ReplyDelete
 98. “Sekarang adalah masa bekerja. Saya tidak mahu mendengar lagi ada pihak terus menyebar fitnah dan hasutan berbaur politik,” titah baginda pada Majlis Pengisytiharan serta Pelantikan Menteri Besar Johor dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor (EXCO), di Bangunan Sultan Ibrahim, Bukit Timbalan.

  ReplyDelete