Friday, 17 May 2013

'PERANG SAUDARA' UMNO HUJUNG TAHUN INISERAMAI 146,500 perwakilan Umno daripada 161 bahagian di seluruh negara akan membuat pemilihan pucuk pimpinan parti pada akhir tahun ini selaras dengan pindaan perlembagaan parti pada 2009.
   
Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan menyifatkan pemilihan kali ini lebih demokratik kerana pemilihan pemimpin tidak terletak di tangan sekumpulan perwakilan seperti sebelumnya.
   
Justeru beliau yakin pemilihan Umno tidak akan menimbulkan sebarang kekecohan seperti yang berlaku dalam parti pakatan rakyat.
   
"Lantai demokrasi Umno akan terbuka dengan lebih meluas apabila tiada lagi fasal dalam perlembagaan yang selama ini tidak memihak dan tidak memberikan akses kepada golongan tertentu untuk terlibat secara langsung dalam pemilihan parti.
   
"Dahulu kita hanya memperuntukkan 2,500 perwakilan sahaja untuk menentukan pucuk kepimpinan parti, namun kali ini ia  ditambah menjadi 146,500 yang mana pemilihan bermula di peringkat cawangan terlebih dahulu," katanya ketika ditemui pemberita di Putrajaya hari ini.
   
Perhimpunan Agung Khas Umno pada Oktober 2009 meluluskan pindaan perlembagaan iaitu 146,500 perwakilan bakal menentukan kepemimpinan Umno dengan menghapuskan sistem kuota, persidangan mesyuarat perwakilan secara serentak dan juga menambah bilangan ahli jawatankuasa lantikan Wanita.
   
Selain itu Umno juga meluluskan untuk menjadikan yuran keahlian sebagai yuran seumur hidup, memberi kuasa kepada Pemuda, Wanita dan Puteri untuk meluluskan keahlian baru Umno dan mengiktiraf sumbangan setiausaha bahagian.
    
Ahmad berkata pindaan tersebut adalah sebahagian daripada proses transformasi parti bagi membolehkan Umno lebih demokratik, telus dan inklusif, bagaimanapun cara pemilihan dan pengundian masih dalam proses penambahbaikan.
   
Mengulas lanjut mengenai mesyuarat dan pemilihan di peringkat cawangan Umno yang dijangka dibuat dalam masa terdekat, Ahmad berkata, semua pihak perlu mengambil iktibar dalam apa yang terjadi semasa pilihan raya umum ke-13.
   
"Kita tidak mahu lagi berlakunya perpecahan di kalangan ahli Umno, apa yang penting ialah parti kembali memenangi hati rakyat dan sekali gus dapat menguatkan jentera bagi menghadapi cabaran pada masa akan datang," katanya. (Bernama)

63 comments:

 1. " PANAS TERIK!! Penasihat PKR tidak akan 'bersara' Lawan Sampai Mati.. " PEMBANGKANG SEHARUSNYA AKUR DENGAN KEPUTUSAN SPR DAN BUKANNYA MEMPORAKPERANDKAN RAKYAT. JIKA BEGINI JADINYA, DIA BUAKN PEMIMPIN YANG BAIK. PEMIMPIN YANG BAIK HARUS TAHU HORMAT KEPUTUSAN ORANG LAIN.

  etua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan berundur diri daripada arena politik selagi cita-citanya menjadi Perdana Menteri tidak terlaksana walau apa cara sekalipun.

  Bekas Setiausaha Sulit Anwar, Muhamad Rahimi Osman berkata, bekas ketuanya itu tidak akan berhenti walaupun sebelum ini dia sendiri menyatakan kesediaannya berbuat demikian jika gagal menawan Putrajaya.

  ReplyDelete
 2. " PANAS TERIK!! Penasihat PKR tidak akan 'bersara' Lawan Sampai Mati.. " PEMBANGKANG SEHARUSNYA AKUR DENGAN KEPUTUSAN SPR DAN BUKANNYA MEMPORAKPERANDKAN RAKYAT. JIKA BEGINI JADINYA, DIA BUAKN PEMIMPIN YANG BAIK. PEMIMPIN YANG BAIK HARUS TAHU HORMAT KEPUTUSAN ORANG LAIN.

  "Dia seorang pembohong besar seperti yang kita dapat lihat janjinya untuk membentuk kerajaan pada 16 September 2008 hanya cakap sahaja.

  "Anwar akan terus mengadakan perhimpunan haram bagi membangkitkan kemarahan terhadap kerajaan dengan penipuan dan menaikkan emosi penyokongnya bagi pelan yang lebih besar," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia mengulas mengenai janji Anwar untuk mengundur diri di sini hari ini.

  Rakaman Anwar untuk mengundur diri dan memilih menjadi pensyarah pada 17 Ogos 2012 telah tersebar melalui laman YouTube ketika dirakam dalam program Borak Anwar.

  Sementara itu, bekas pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ng Lum Yong berpandangan sama, banyak janji dibuat Anwar tidak ditunaikan yang hanya mengutamakan kepentingan diri dan cita-citanya menjadi Perdana Menteri.

  "Dia akan terus memainkan isu keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) tidak telus dengan menyalahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hingga membawanya ke jalanan.

  ReplyDelete
 3. " PANAS TERIK!! Penasihat PKR tidak akan 'bersara' Lawan Sampai Mati.. " PEMBANGKANG SEHARUSNYA AKUR DENGAN KEPUTUSAN SPR DAN BUKANNYA MEMPORAKPERANDKAN RAKYAT. JIKA BEGINI JADINYA, DIA BUAKN PEMIMPIN YANG BAIK. PEMIMPIN YANG BAIK HARUS TAHU HORMAT KEPUTUSAN ORANG LAIN.

  "Sebanyak 27 kawasan Parlimen dipertikaikan keputusannya oleh Anwar yang mana calon pakatan pembangkang telah kalah di kawasan itu. Mengapa kawasan yang dimenangi mereka langsung tidak dipersoalkan," ujarnya.

  Menurut beliau lagi, sekiranya tidak telus keputusan itu, mengapa pakatan pembangkang masih mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar di Kelantan dan Selangor serta Ketua Menteri di Pulau Pinang.

  "Saya melihat juga Anwar sedang cuba menanam kebencian rakyat terutama generasi muda bagi membangkitkan kemarahan dan tidak mustahil hingga mewujudkan semangat seperti Arab Spring. Kerajaan perlu berhati-hati dan mengambil tindakan secara bijak," jelasnya.

  ReplyDelete
 4. Wujudkan Gabungan Kerjasama Umno-PAS Sekat Kemaraan DAP

  ReplyDelete
 5. Presiden JATI Datuk Dr Hasan Ali pada Isnin mencadangkan supaya usaha dibuat untuk mewujudkan gabungan kerjasama antara PAS dan Umno sebagai langkah menyekat kemaraan DAP.

  Beliau berkata keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) Ahad, sepatutnya membuka ruang lebih luas untuk diadakan perbincangan serius berhubung kerjasama antara kedua-dua parti itu.

  ReplyDelete
 6. Keputusan PRU-13 menyaksikan Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi Umno, kembali berkuasa setelah memenangi 133 kerusi parlimen, diikuti DAP (38), PKR (30) dan PAS (21).

  Hasan menarik perhatian berdasarkan keputusan pilihan raya itu, jelas kelihatan kehadiran PAS dalam pakatan rakyat hanya menguntungkan DAP, bukan sebaliknya.

  Menurutnya, pengundi Melayu atas nama setiakawan pakatan rakyat memberi undi kepada DAP di Gelang Patah tetapi di kebanyakan tempat dengan minoriti Cina, keadaan serupa tidak berlaku dan menyebabkan calon PAS kecundang di kawasan-kawasan berkenaan.

  ReplyDelete
 7. Perebutan bagi kerusi parlimen Gelang Patah di Johor menyaksikan Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman dikalahkan Penasihat DAP Lim Kit Siang.

  Hasan turut sudah sampai masanya BN dan Umno bermuhasabah untuk mengenal pasti dan memperbaiki segala kelemahan supaya selari dengan kehendak dan aspirasi majoriti pengundi dan penyokong mereka.

  Dalam pada itu, Ketua Umno Cheras Datuk Seri Syed Ali Alhabshee berkata Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu menerima suara rakyat yang disalurkan melalui PRU-13 walaupun kecewa dengan keputusan itu.

  Menurutnya, segala permintaan untuk menambah baik proses pilihan raya dan amalan demokrasi di negara ini telah dituruti kerajaan, namun masih ada yang mempertikai keputusan suara rakyat pada PRU-13.

  ReplyDelete
 8. Sementara itu, Gabungan Dewan Perniagaan dan Industri Cina Malaysia (ACCCIM)mahu pemimpin kerajaan yang baru dipilih di peringkat persekutuan dan negeri supaya mempunyai iltizam politik yang kuat untuk sentiasa memperbaiki dasar-dasar sosio-ekonomi.

  Dalam satu kenyataan, Presiden ACCCIM, Datuk Lim Kok Cheong berkata membantu komuniti perniagaan, terutamanya sejumlah besar perusahaan kecil dan sederhana, adalah penting untuk meningkatkan produktiviti dan mengurangkan kos menjalankan perniagaan.

  Beliau juga menyeru agar semua janji yang dibuat semasa kempen pilihan raya yang ditunaikan dan bagi kerajaan membina Malaysia yang lebih harmoni dan progresif dengan melaksanakan program-program transformasi sosio-ekonomi yang memberi manfaat semua kaum.

  ReplyDelete
 9. Jika anda seorang pemerhati yang cekap, anda akan lihat Jentera PAS yang memasang bendera PAS seperti di Kajang, Putrajaya, Bangi, Sepang, di Kedah, Perlis malah di Johor, majoriti jentera PAS tidak mahu memasang bendera PKR berselang-seli dengan bendera PAS.Pasti ada arahan pihak atas. Hanya orang PKR yang terhegeh-hegeh memasang bendera mereka dekat bendera PAS atau memasang bendera PAS di premis/kenderaan mereka.

  ReplyDelete
 10. Di Merotai dan Kalabakan sendiri, sahabat saya Tn Hj Ahmad Dullah yang menjadi calon PAS di Merotai tidak dilayan dengan baik oleh Anwar semasa Anwar ke Tawau.

  Di atas pentas calon-calon PAS tidak diangkat tangan mereka oleh Anwar walaupun berdiri dekat Anwar. Orang senior seperti ini http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2013/05/breaking-news-pemimpin-pas-akan.html melihat perbuatan Anwar itu kerana membalas dendam ke atas tindakan Hj Hadi tidak mengiktiraf Calon PKR di Damak, Kuantan.

  ReplyDelete
 11. Saya tahu awal juga bahawa PKR Kalabakan tidak senang dengan perbuatan PAS Kalabaan yang mengumumkan lebih awal calon-calon mereka dengan mengenepikan PKR dan DAP yang merupakan Pakatan mereka bersama.

  Malah di Kota Damansara, Hj Hadi tidak menghalang Jentera PAS untuk membantu calon PAS walaupun di sidang akhbar mereka mengakui calon PKR di Kota Damansara.

  ReplyDelete
 12. Begitu juga di Sg. Acheh, calon PKR Chegu Bard bertelagah dengan Calon PAS. Makna di sebalik semua cacamerba ini ialah, PAS sudah bersedia meninggalkan PKR dan Pakatan, saya yakin ianya akan berlaku selepas PRU13. Saya lebih suka jika PAS mufaraqah sebelum 5/5/2013.

  ReplyDelete
 13. ‘CERITA PAKATAN KETIGA PAS’

  Profesor Dr. Sidek Baba memiliki maklumat jelas mengapa semua rakyat mesti menolak Anwar dan Pakatan Rakyat. Prof. Dr. Sidek Baba sudah menghuraikan banyak, saya tidak hendak ulas itu, saya hendak mengulas yang belum anda ketahui.

  ReplyDelete
 14. Di Parlimen Shah Alam, nama yang sudah dicadangkan ialah Datuk Dr. Hassan Ali sebagai Calon BN. Namun Datuk Dr. Hassan Ali bukanlah kemaruk kuasa seperti Anwar. Jika Datuk Dr. Hassan Ali bertanding dia boleh menang, tetapi apakah keuntungan jangka panjangnya.

  ReplyDelete
 15. Dalam konteks PRU13, Presiden PAS Hj. Hadi Awang mula MENYERANG Anwar walaupun masih berlapik. Kata Hj. Hadi, kita tak mahu Calon jual Pil Kuda PKR. Kita tak mau calon Karl Marx dan Stalin serta Komunisme. Semua itu mengkritik pedas Anwar.

  Kemuncaknya di Damak, Kuantan Hj Hadi menyeru pengundi untuk mengundi calon Bebas bukan calon PKR!

  ReplyDelete
 16. Alah, Biasala...perang saudara pun, akhirnya bila tamat sudah pemilihan, semua akan berkawan semula....

  ReplyDelete
 17. IT was a hard-earned victory for Barisan Nasional. This is a new beginning for politics in Malaysia and Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has a huge responsibility on his shoulders.

  ReplyDelete
 18. Over the last four years, Najib had given his best and people are beginning to trust him. Najib's leadership is similar to that of his late father, Tun Abdul Razak Hussein.

  ReplyDelete
 19. He is accommodating, and wishes for everyone to work together to achieve better results for Malaysia. The transformation policies undertaken by the prime minister reminds me of the time when Tony Blair was prime minister.

  ReplyDelete
 20. Blair, who had taken over the Labour Party leadership during a trying time for the United Kingdom, came up with the slogan "New Labour", which appealed to the younger generation.

  ReplyDelete
 21. The UK government, under Blair, implemented various policies which elevated the aspirations of the younger generation. Across the Atlantic Ocean, the people of the United States wanted a fresh face as they were growing increasingly jaded with the war on terror. Barack Obama was re-elected because he gave Americans hope.

  ReplyDelete
 22. Najib's task is very challenging -- to unite Malaysians and to break through that racial barrier which has been created by the opposition during the run-up to the polls and its fallout.

  ReplyDelete
 23. He has to remove practitioners from the old school of thought within Barisan Nasional so that his transformation policies would be implemented without hindrance.

  ReplyDelete
 24. He also has to appoint advisers and strategists who are brave, blunt, intelligent, unbiased and with a clear conscience. On our part, we, as the people of this country, must reconcile our differences and come together to work for the future of this nation.

  ReplyDelete
 25. Malaysians have spoken. The results may be encouraging to some and disheartening to others. But in everything, there are victors and the vanquished.

  ReplyDelete
 26. We have to move on to make our democratic institution more effective as we evolve to become a mature democracy. The victor and the vanquished should not cry over spilt milk.

  ReplyDelete
 27. The prime minister has called for reconciliation and unity. It does not matter who governs at the end of the day. What matters is how they govern.

  ReplyDelete
 28. All parties, including the media, must be responsible in promoting unity under the 1Malaysia concept.

  ReplyDelete
 29. If we love Malaysia, we must cherish its unity and the multi-racial population, and stop harping on racial issues.

  ReplyDelete
 30. The selection and distribution of UMNO in the cabinet are fair and among the highest so UMNO candidates will not complain instead support the PM as leader.

  ReplyDelete
 31. One polarising figure in the discussion for a Cabinet position is Umno Youth chief Khairy Jamaluddin with strong push back from the Mahathir camp. Is one examples of a given minister position.

  ReplyDelete
  Replies
  1. In his corner is Najib who believes that Khairy, who tripled his majority from 5,746 votes in Election 2008 to 18,357 in this year’s polls, will be important in tackling social media and coming up with strategies to win the young. Its through the young UMNO's as well to gather support from its entire party from young to old timer.

   Delete
 32. DatukSeri Shafie Apdal, Cabinet posts Rural Development ministers respectively. shows as well appreciation to Sabah UMNO members.

  ReplyDelete
  Replies
  1. In one Article states that The Umno president(Najib Razak) had cast 17 of his party colleagues in ministerial positions when naming members of his Cabinet yesterday. Of the line-up, most were old government hands being switched around or promoted with the exception of new faces Umno Youth chief Khairy Jamaluddin and Sabah Barisan Nasional (BN) secretary Datuk Abdul Rahman Dahlan.

   Delete
  2. This shows that while giving seats to his major self led party, he did not as well sideline the othe BN party components.

   Delete
 33. It also to maintain balance in the government where each representatives of states and races are fairly given base on contributions.

  ReplyDelete
 34. Najib also states recently that After 67 years, Umno remains a strong and successful party but needs to reflect on its weaknesses if it wants continued support from the people.

  ReplyDelete
 35. Umno president Datuk Seri Najib Tun Razak said the party, which has been given a mandate for the next five years, must be humble and respect the wishes of the rakyat.

  ReplyDelete
 36. They(UMNO) gather here in this august hall as a party that is strong. The election results which saw the number of seats Umno won increase from 79 to 88 is testimony to this.

  ReplyDelete
 37. Najib said Umno, who has been in power continuously for more than six decades could be considered as the world's most successful political party.

  ReplyDelete
 38. He also reiterated that Umno was not a racist party but one that was inclusive and moderate.

  ReplyDelete
 39. Najib also strtessed out that they ensure justice to all who have rights and regard everyone as their partner.We will defend policies which are fair, equitable and moderate,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib also then pledged that Umno and Barisan Nasional would not allow Pakatan Rakyat's "opportunistic politics" to destroy everything that it had worked for.

   Delete
 40. "Even though we have been strongly challenged in the election, in the end, Malaysians had decided that they want continuity and stability," he said. Which means all Malaysians are supposed to promote peace not rallies here and there

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib called on party members to work as a team so that Umno could guarantee to all Malaysians that it could help to make the country peaceful, prosperous and successful.

   Delete
  2. Meanwhile, Umno deputy president Tan Sri Muhyiddin Yassin in his message said the party must undergo a more comprehensive and radical political transformation process.

   Delete
  3. He called on Umno to increase effort to reach out to the Malay middle class in the urban areas, adding that the younger generation was also another important group that the party must do more to woo.

   Delete
 41. Datuk Seri Najib Tun Razak also said that Umno was not an “assabiyah” (racist) party as certain political parties claimed.

  ReplyDelete
  Replies
  1. The prime minister said the government had never rejected Islam in the national administration and, in fact, the Umno national spirit was founded on Islam.

   Delete
  2. Assabiyah is when we collude to do wrong, meaning we gang up with one group to suppress or oppress other groups,” Najib said when addressing about 6,000 people at a gathering in Mengabang Telipot

   Delete
  3. Najib, who is Umno president and BN chairman, questioned the statement by PAS spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat that the prayers of Umno members and supporters were not rewarded because the party rejected Islam and struggled in the national spirit.

   Delete
  4. Nik Aziz recently issued a “fatwa” (edict) saying that Umno’s struggle was based on “assabiyah” (racism). The Kelantan menteri besar claimed that by subscribing to this ideology, Umno had rejected God. Elaborating, Najib said that Umno’s national struggle had liberated Malaysia from British colonialism.

   Delete
  5. He also then said Umno’s struggle today was based on “maqasid syariah” (higher objectives of syariah), and international scholars had acknowledged Malaysia as being among the countries which were most compliant with this concept.

   Delete
 42. Najib rebutted Nik Aziz with “When it is said that we abide by the maqasid syariah, it means we safeguard the religion, defend the word of God. “So, who is flip-flopping now … all this is because of politics, to garner votes,” said Najib.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib Razak stressed that the principles, faith and the word of God should not be manipulated by anyone. Najib's government had all of this by the support of the people which liberated the country from unwanted immoral grips.

   Delete
 43. Umno is capable of creating more success stories for Malaysia in the future with the presence of continuous support from the people, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said.

  In conjunction with Umno's 67th anniversary Saturday, Najib, who is Umno president, also expressed hope that the party would continue fighting for the best interests of the race, religion and nation.

  He said he was also grateful as Umno managed to win 88 parliamentary seats in the 13th general election compared to only 79 in the 12th polls in 2008.

  "I'm confident that the increase in the support shows that the people appreciate the deeds and sacrifices made by Umno all this years," he said in his latest post on Facebook.

  Najib said Umno's position as a political party was also getting stronger.

  "Insya-Allah (God willing), we will strive to ensure that Umno will continue raising the living standard of the Malays and helping all Malaysians in need," he said.

  ReplyDelete
 44. There has been speculation that Najib, 59, is likely to face a challenge to his presidency from within Umno in the party ballot due this year for failing to return BN’s two-thirds supermajority in the May 5 general election despite improving the Malay party’s number of federal seats to 88.

  Case noted Najib had encircled himself with loyalists, such as his cousin Datuk Seri Hishammuddin Hussein and Datuk Seri Nazri Aziz, “useful” for engaging with civil society activists.

  He said the prime minister’s decision to shift Hishammuddin from handling home affairs — a senior Cabinet position — into taking care of defence, may enrich the Umno vice-president but would also “diminish his domestic soapbox, which should help Najib in October” when the party election is likely to be held.

  He noted too the overtures to party members linked to minority camps, namely Khairy, the son-in-law to Najib’s predecessor, Tun Abdullah Ahmad Badawi, as countering the influence of Mahathirists, or Umno warlords loyal to former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad, whose shadow still looms large over the party but whose influence in today’s society appears to have waned.

  Wan Saiful Wan Jan, chief executive of think-tank Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS) also viewed the prime minister as creating a Cabinet that would help him defend his post in Umno.

  “By hook or by crook he would be thinking about the Umno polls,” he said.

  But Wan Saiful pointed out that Najib was also considering his transformation programme and had selected those whom he felt could smoothen the process.

  “He knows that he has to name those who would support it and putting people like Idris Jusoh in education is a very good move as education is important to the transformation process,” he said, referring to the former Terengganu mentri besar promoted to become the second minister of the merged education and higher learning portfolio.

  Like Case, Wan Saiful said the inclusion 37-year-old Khairy and Rahman Dahlan was a good move as the duo were seen to represent the younger voice in an ageing Cabinet whose average age stands at 57.

  In comparison, the average age of Malaysia’s first Cabinet members in 1957 was reported to be in the 30s.

  Economist Tan Sri Ramon Navaratnam said that Najib had concocted a compact and balanced line-up of ministers, factoring in their age, experience and skills set, barring the near absence of Chinese support and the age disparity between the decision-makers and the people they are to represent.

  He agreed that the Cabinet line-up studded with Umno faces was a bid to shore up support for Najib with party polls due this year, adding that it was “payback time” for Umno’s performance in the 13th general election.
  But he believed “the Cabinet could still be a good Cabinet despite the weaknesses”.

  “What is important is that in the next 100 days there must be definite policies to strengthen the fight against corruption, crime, cronyism and most of all this ketuanan thing,” the chairman of the Centre of Public Policy Studies said, the last referring to the growing right-wing elements within Umno for racial supremacy which, he said, were at odds with the aspirations of the electorate.

  ReplyDelete
 45. An aspiration is always an inspiration.

  ReplyDelete
 46. The protest gatherings against the 13th general election results did not reflect the characteristic of democracy as these were protests against the decision made by the majority of Malaysians,said Communication and Multimedia Minister Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

  ReplyDelete
 47. Umno members have been urged to close ranks to ensure the party remain strong after going through the challenges in the 13th general election recently.

  ReplyDelete
 48. the opposition should accept the outcome of the election based on the ‘first past the post system’ inscribed in the constitution.

  ReplyDelete
 49. Kesungguhan untuk bersatu di kalangan masyarakat KDM melalui Gelombang Operasi Tataba adalah niat yang ikhlas dan merupakan satu permulaan yang pasti menjadi kenyataan.

  ReplyDelete
 50. psstikan prkara ini tidak berlaku

  ReplyDelete