Thursday, 20 June 2013

PATI FILIPINA JADI SETIAUSAHA UMNO


Oleh : MOHD FARHAN DARWIS

SAKSI di kalangan pendatang Filipina, Shukur Abdullah, 53, berkata kepada Inkuiri Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung pendatang asing di Sabah hari ini memberitahu beliau merupakan Setiausaha Umno Cawangan Kampung Tanjong Kapor, Kudat di Sabah.

Shukor, yang lahir di Filipina pada 1960 berkata, beliau datang ke Sabah melalui jalan laut sebagai pelarian perang dari Filipina, dan kemudiannya memperolehi kad pengenalan biru.

"Saya pernah memohon kad pengenalan hijau, tak dapat, kemudian saya mohon kad pengenalan biru, dapat," kata Shukor kepada panel RCI di Mahkamah Tinggi Sabah hari ini.

Saksi ke-132 dalam RCI itu turut berkata beliau datang ke Sabah pada 1976, dan kemudiannya dalam tahun 1982 mendirikan rumah tangga dengan isterinya yang juga merupakan warga Filipina.

Beliau kemudiannya memohon kad pengenalan menggunakan surat akuan daripada ketua kampung, dan terpaksa menggunakan tempat lahir di Kudat, bagi membolehkan beliau memperolehi kad pengenalan.

"Saya mendapat kad pengenalan kurang setahun selepas membuat permohonan di Kudat," katanya.

Ditanya mengapa beliau melakukan tindakannya itu yang bertentangan dengan sistem perundangan, Shukor berkata:"kerana saya mahu tinggal di Sabah dan tidak mahu balik ke Filipina."

"Saya buat dengan ikhlas .... Kalau saya tak letak di Kudat, mungkin tidak diluluskan," kata bapa kepada dua anak lelaki itu lagi.

Beliau turut berkata selama memperolehi kad pengenalan, beliau juga tidak pernah ketinggalan mengundi dalam setiap pilihan raya umum.

Hampir 28 peratus daripada penduduk Sabah merupakan warga asing, dengan anggaran berjumlah 889,000 yang kebanyakannya datang dari Filipina dan Indonesia.

RCI yang bermula Januari lalu juga telah mendedahkan testimoni rakyat Filipina dan warga asing lain tentang bagaimana mereka menerima kad pengenalan biru dalam masa beberapa tahun selepas tiba di Sabah dan mengundi dalam pilihan raya.

42 comments:

 1. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Dalam menghadapi PRU13 yang kian mendekat, Anwar Ibrahim berusaha menimbulkan pelbagai isu untuk menghakis kepercayaan rakyat terhadap Kerajaan UMNO-BN sama ada di peringkat negeri mahupun di peringkat Pusat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rakyat bijak menilaikan yang benar atau tidak.

   Delete
 2. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Selepas satu demi satu isu yang dimainkan, hanyut begitu sahaja dan pendedahan menunjukkan penglibatan serius Anwar dalam rekaan isu-isu tersebut, Anwar cuba pula untuk menaikkan kemarahan rakyat Sabah menerusi isu kad pengenalan kepada pendatang asing. Mangsanya adalah Tun Dr. Mahathir!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perhimpunan yang dilaksanakan harus dihentikan dan mencari cara yang lain untuk menangganinya.

   Delete
  2. Tiada apa-apa manfaat walaupun begitu banyak perhimpunan dijalankan.

   Delete
 3. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Walaupun Anwar Ibrahim cukup sedar, otaknya tidak setara dengan otak Tun Dr. Mahathir, Anwar menyangkakan bekas Perdana Menteri keempat Malaysia itu sudah nyanyuk dan pelupa.

  ReplyDelete
 4. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Kesempatan itu digunakan oleh Anwar Ibrahim untuk memutarbelitkan beberapa fakta termasuklah penggunaan beberapa orang saksi yang diketahui pernah menjadi tahanan KEMTA kerana terbabit dengan skandal kad pengenalan biru yang mengancam keselamatan negara.

  ReplyDelete
 5. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Keterangan yang diberikan oleh saksi-saksi tersebut, kini dipersoalkan, memandangkan kesemua mereka adalah individu yang terbabit dalam jenayah berkenaan. Dengan kata lain, mereka merupakan individu-individu yang mudah didorong oleh wang ringgit walaupun terpaksa mengkhianati negara.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini pasti rasuah. Politik berasuah amat mengecewakan.

   Delete
 6. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Dan sekarang, mereka menjadi saksi bagi pihak Anwar Ibrahim dan DAP yang mempersoalkan tentang pemberian kad pengenalan biru serta kewarganegaraan kepada kelompok warga asing beragama Islam di Sabah.

  ReplyDelete
 7. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Ketika Tun Dr. Mahathir membuka mulut dengan menyatakan kesediaannya untuk memberi keterangan bagi memudahkan siasatan RCI berhubung kes tersebut, tiba-tiba sahaja YB Jamban, Azmin Ali bersuara dan kelihatan cuba untuk membela Anwar Ibrahim.

  ReplyDelete
 8. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Azmin Ali cuba membersihkan tangan kotor Anwar Ibrahim dengan meletakkan seluruh kesalahan kepada Tun Dr. Mahathir yang telah menjadi Perdana Menteri dari tahun 1981-2005. Benarkah dakwaan Azmin Ali bahawa Anwar Ibrahim tidak terlibat dalam kes pemberian kad pengenalan tersebut? Sudah tentulah tidak!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Projek ic sudah bermula sejak dulu lagi masa Dr. M adalah perdana menteri.

   Delete
 9. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Bahkan Azmin Ali sangat tahu, Anwar Ibrahim adalah orang yang lebih banyak tahu tentang pendatang asing yang diberikan kad pengenalan biru dan taraf kewarganegaraan Malaysia. Sebabnya, siasatan RCI kini sedang menghala ke arahnya dan Anwar Ibrahim mulai resah dan gelisah.

  ReplyDelete
 10. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Anwar Ibrahim merupakan salah seorang daripada anggota kabinet pada tahun-tahun di mana kontroversi pemberian kad pengenalan dan kewarganegaraan tersebut dipertikaikan. Pada tahun 1991, sebuah unit khas telah ditubuhkan di bawah Pejabat Ketua Menteri Sabah untuk memantau kebanjiran pendatang haram di Sabah.

  ReplyDelete
 11. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Faktor tersebut bukanlah merupakan satu kebetulan apabila Anwar Ibrahim MENANG BESAR dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden UMNO dengan undi terbesar kemenangannya datang dari Sabah.

  ReplyDelete
 12. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Ramai yang masih ingat, bagaimana Anwar Ibrahim dengan tersenyum simpul dan penuh angkuh menyatakan, dia tidak dapat menolak pencalonan terbanyak yang diterimanya untuk menandingi jawatan yang sedang disandang oleh Allahyarham Tun Ghafar Baba pada waktu itu walaupun pada mulanya, kononnya dia tidak berminat untuk bertanding.

  ReplyDelete
 13. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Pencalonan terbanyak Anwar Ibrahim untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO juga datangnya dari Sabah walaupun sebelum penubuhan Unit Khas pada tahun 1991, Sabah merupakan kubu kuat Tun Ghafar Baba.

  ReplyDelete
 14. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Ramai saksi yang masih hidup dan sudi menceritakan bagaimana Pejabat Timbalan Perdana Menteri ketika itu, memantau isu kebanjiran pendatang haram Sabah secara mingguan. Malah Anwar SECARA SUKARELA telah menawarkan dirinya untuk menjadi 'PEMANTAU' kebanjiran pendatang haram di Sabah.

  ReplyDelete
 15. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Pendatang asing di Sabah merupakan pemain sosio-ekonomi yang sangat penting. Justeru perhatian khusus diberikan untuk masalah berkenaan. Anwar Ibrahim berjaya mempengaruhi Perdana Menteri pada ketika itu (Tun Dr. Mahathir) konon-kononnya untuk memikul tanggungjawab menangani masalah pendatang. Anwar Ibrahim tidak sahaja dipercayai untuk menangani politik Sabah, tetapi juga WANG dan PERUNTUKAN yang sangat besar, termasuklah juga WANG PARTI.

  ReplyDelete
 16. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Justeru tidaklah menghairankan bagaimana Anwar sekarang umpama berada di atas bara api. Dia kelihatan tercungap-cungap dengan siasatan yang sedang dijalankan, sehinggakan tidak mampu menunggu lebih lama untuk membuka mulut bagi melindungi dirinya. Dan bukan dengan mulutnya sahaja, dia turut menggunakan Azmin Ali bagi tujuan tersebut.

  ReplyDelete
 17. ANWAR BERTANGGUNGJAWAB MEREKRUT PATI BAGI MEMBOLEHKAN BELIAU MENANG MEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN UMNO

  Maka, tidak hairanlah mengapa Azmin Ali melalak kuat demi melindungi kekasihnya itu. Sedangkan siasatan RCI semakin lama, semakin mengarah kepada Anwar Ibrahim. Berbanding Mahathir, Anwar langsung tidak berani tampil untuk memberikan keterangan sebaliknya cuba menjadikan dirinya halimunan dan seolah-olah dia langsung tidak terlibat dalam isu berkenaan.

  ReplyDelete
 18. The exercise to recall Malaysian identity cards (IC) can ensure the integrity of the identification document, United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (UPKO president Tan Sri Bernard Dompok told the Royal Commission of Inquiry (RCI) on illegal immigrants in Sabah

  ReplyDelete
 19. Based on a study conducted by UPKO, he said a competent authority could be appointed to verify the authenticity of the ICs.

  ReplyDelete
 20. all ICs in Sabah were recalled and replaced upon verification, the exercise would answer criticisms faced by the Election Commission on the contamination of the voters list.

  ReplyDelete
 21. Dompok proposed the government make amendments to existing laws or enact new laws on treason to ensure that Malaysians who gave or sold Malaysian documentations be held accountable and punished severely for the seriousness of their crimes.

  ReplyDelete
 22. East Sabah Security Command (ESSCOM) Director-General Datuk Mohammad Mentek told the inquiry that during his tenure as State Immigrations Director from 2010 to March this year, he admitted to coming across foreigners claiming to be Filipino refugees with forged IMM13 documents.

  ReplyDelete
 23. this was discovered during operations by the department, but denied any of the department personnel were involved in the issuance of the fake documents.

  ReplyDelete
 24. In his capacity as ESSCOM director-general, which he assumed on April 1 this year, Mohammad said the agency's role was to strengthen border control due to the fact that Sabah was close to two countries, Indonesia and the Philippines.

  ReplyDelete
 25. there were over 400 named and unnamed islands on the east coast that could be used for immigrants to enter the state and which could also be made hide-outs from the authorities.

  ReplyDelete
 26. The reclassification of over 63,700 hectares covering four commercial forests in Sabah to protected status is a positive move for the wildlife population dispersal, and could make buffer zones in key conservation areas more robust.

  ReplyDelete
 27. Land Empowerment Animals People (LEAP) and Borneo Rhino Alliance (BORA) said the elevation in status to Protection Forest Reserve Class I as passed by the Sabah Legislative Assembly sitting on Thursday would increase contiguity between the Maliau Basin, Imbak Canyon and Danum Valley conservation areas.

  ReplyDelete
 28. Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung dengan pemberian kad pengenalan kepada warga asing hari ini mendakwa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Api-api dari PKR Christina Liew merupakan warga Indonesia dari etnik Cina, yang memperolehi kerakyatan Malaysia.

  ReplyDelete
 29. Setiausaha Majlis Permuafakatan Sulu Sabah Mohd Zaki Hari Susanto memberitahu panel inkuiri hari ini beliau mendengar perkara itu melalui "cakap-cakap penduduk Tawau" yang mempersoalkan mengapa hanya mereka yang berketurunan Bugis dan Sulu sahaja dikaitkan dengan gejala pemberian kad pengenalan palsu.

  ReplyDelete
 30. "Saya membangkitkan perkara ini kerana masyarakat di Tawau yang utarakannya ... kenapa hanya bangsa Bugis dan Sulu sahaja dibangkitkan dengan RCI

  "Mereka berkata beliau (Christina) merupakan bangsa Cina dari Indonesia, dapat pengenalan diri dan jadi pembangkang di Sabah," dakwanya

  ReplyDelete
 31. Kerajaan Sabah berpuas hati dengan tindakan pantas kerajaan Persekutuan menubuhkan Kawasan Keselamatan Khas Timur Sabah (Esscom) dan Zon Selamat Timur Sabah (Esszone) di lokasi strategik untuk mengukuhkan lagi tahap keselamatan negeri itu.Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin yakin usaha bersepadu yang dijalankan semua pihak akan memulihkan keadaan seperti sedia kala khususnya di kawasan pantai timur, sekali gus menyakinkan rakyat, para pelabur dan pelancong untuk terus melawat dan melabur ke negeri ini.

  ReplyDelete
 32. Beliau berkata kesan negatif kepada ekonomi ekoran insiden pencerobohan di Lahad Datu dan Semporna menuntut usaha untuk mengembalikan keyakinan para pelabur dan pelancong untuk melawat Sabah.

  "Sehubungan itu, saya merakamkan penghargaan dan ucapan ribuan terima kasih kepada kerajaan Persekutuan atas tindakan pantas menubuhkan Esscom dan Esszone," katanya.

  ReplyDelete
 33. Juhar berkata kesan insiden pencerobohan di Kampung Tandou, Lahad Datu terhadap kehadiran pelancong ke negeri ini hanya bersifat sementara.

  Sambil mengambil contoh kehadiran pelancong untuk tempoh bulan Januari hingga April tahun ini, katanya negeri Sabah mencatat seramai 967,183 pelawat yang menunjukkan peningkatan sebanyak 6.6 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu.

  ReplyDelete
 34. Juhar berkata ini berikutan langkah pantas yang diambil oleh pihak kerajaan negeri dan Persekutuan untuk menubuhkan Pasukan Petugas Pelancongan Sabah bagi menggariskan strategi dan pelan tindakan untuk mengatasi kesan akibat dari insiden tersebut.

  Bagi tahun ini, katanya, kerajaan negeri menyasarkan tiga juta pelancong yang akan menjana hasil pelancongan sebanyak RM5.42 bilion.

  ReplyDelete
 35. Bagi mencapainya, beliau berkata satu daripada strategi yang dilaksanakan kerajaan ialah mengadakan rundingan dengan para perwakilan asing untuk menangani maklumat perjalanan negatif yang dikeluarkan negara berkenaan.

  "Hasil daripada usaha tersebut, Kerajaan Britain dan Amerika Syarikat telah menarik balik larangan untuk melawat ke negeri Sabah terutama sekali di kawasan tumpuan pelancong di Pantai Timur," katanya.

  ReplyDelete
 36. Sehubungan itu, Juhar berkata kerajaan negeri akan terus melaksanakan pelbagai program promosi dan pemasaran sepanjang tahun ini, termasuk meningkatkan jaringan udara ke negeri ini.

  Hasil usaha berterusan itu, katanya Sabah kini mempunyai 139 penerbangan antarabangsa dalam seminggu yang menghubungkan negeri Sabah dengan 15 destinasi antarabangsa.

  ReplyDelete
 37. Berpandukan prospek sektor pelancongan di peringkat global dan perkembangan semasa akses penerbangan ke negeri ini, kerajaan negeri katanya optimis dengan sasaran 3 juta pelancong, pada tahun 2013.

  ReplyDelete