Monday, 17 November 2014

Pairin patriot sejati, pertahan Sabah dalam Malaysia, kata NajibPerdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyifatkan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan (gambar) sebagai patriot Malaysia yang sejati kerana pendirian teguhnya untuk memastikan Sabah terus berada dalam Malaysia.

Najib yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata pengakuan terbuka dan tegas Pairin di hadapannya itu merupakan kenyataan yang sangat tinggi nilai baginya sebagai perdana menteri Malaysia yang mengepalai pentadbiran sebuah negara berasaskan persekutuan.


"Saya mendengar ucapan presiden PBS sebentar tadi. Saya meneliti ucapan beliau dengan khusyuk dan saya merakamkan butir-butir yang dibangkitkan Tan Sri Pairin Kitingan. Beliau menyentuh 11 perkara.


"Dalam banyak-banyak perkara yang paling tinggi nilainya ialah apabila Tan Sri Pairin Kitingan melahirkan kesanggupan beliau bersama PBS mempertahankan Sabah dalam Malaysia. Pengakuan ini cukup besar ertinya walaupun kita tahu orang yang agak rapat dengan beliau bercakap berlainan di luar.

"Tetapi Tan Sri Pairin dan pemimpin PBS adalah rakan setia kepada Barisan Nasional dan seorang patriot negara Malaysia kerana mencintai negara Malaysia lebih daripada apa-apa pertimbangan yang lain. Terima kasih.

"Tan Sri Pairin, kamu seorang patriot Malaysia yang sejati," kata Najib yang menerima tepukan gemuruh ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan Tahunan PBS Ke-29 di Dewan Serbaguna Kompleks Sukan Likas di Kota Kinabalu, hari ini.

Sebelum itu, Pairin dalam ucapan dasarnya berkata PBS akan berdiri teguh di belakang perdana menteri dan BN dalam berdepan dengan sebarang ancaman daripada mana-mana pihak yang cuba mempertikaikan Perjanjian Malaysia dan hubungan baik antara Persekutuan dan negeri serta keutuhan Persekutuan.

"Sekali lagi saya ingin menegaskan PBS akan turut bersama-sama dengan perdana menteri dalam membanteras mana-mana pihak yang cuba memecahkan Malaysia," kata Pairin. 

Turut hadir Ketua Menteri Sabah yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Datuk Seri Musa Aman, Timbalan Presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Najib berkata, BN mengakui setiap parti komponennya kadang-kadang mempunyai pandangan berbeza dalam sesetengah isu dan BN membenarkan anggotanya mengemukakan pandangan secara konstruktif namun perbezaan pandangan tidak menjejaskan Pairin untuk tetap teguh dengan prinsip asas BN iaitu (persekutuan) Malaysia mesti dikekalkan.

Najib berkata beliau bersetuju dengan Pairin Malaysia tidak boleh 'bercerai' kerana sudah membuktikan kepada dunia ia antara negara paling aman, meskipun dengan kepelbagaian kepercayaan, agama dan budaya di kalangan rakyatnya.

Katanya, kemampuan Malaysia membangunkan negara majmuk ini sehingga dipandang tinggi masyarakat antarabangsa adalah atas kebijaksanaan kepimpinan negara yang diterajui BN untuk mentadbir negara sejak mencapai kemerdekaan.

Menurut Najib, walaupun parti pembangkang negara ini cuba meniru konsep perkongsian kuasa yang diamalkan BN dan bercita-cita menjadi parti alternatif kepada BN, namun ternyata mereka gagal disebabkan perbezaan amat ketara mengenai prinsip perjuangan parti.

"Mereka (parti pembangkang) tidak setanding BN," tegas Najib.
Bagaimanapun, Najib mengingatkan semua parti-parti komponen BN supaya tidak leka, sebaliknya terus memperbaiki apa juga kelemahan yang ada melalui perbincangan konstruktif bagi memastikan BN terus kukuh untuk menerajui negara ini.

"Tan Sri Pairin, kamu seorang patriot Malaysia yang sejati," kata Najib yang menerima tepukan gemuruh ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan Tahunan PBS Ke-29 di Dewan Serbaguna Kompleks Sukan Likas hari ini.

Sebelum itu, Pairin dalam ucapan dasarnya menegaskan bahawa PBS akan berdiri teguh di belakang perdana menteri dan BN dalam berdepan dengan sebarang ancaman daripada mana-mana pihak yang cuba mempertikaikan Perjanjian Malaysia dan hubungan baik antara Persekutuan dan negeri serta keutuhan Persekutuan.

"Sekali lagi saya ingin menegaskan bahawa PBS akan turut bersama-sama dengan perdana menteri dalam membanteras mana-mana pihak yang cuba memecahkan Malaysia," kata Pairin. 

Turut hadir Ketua Menteri Sabah yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN)  Sabah Datuk Seri Musa Aman, Timbalan Presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.


Menurut Najib, BN mengakui setiap parti komponennya kadang-kadang mempunyai pandangan yang berbeza dalam sesetengah isu dan BN membenarkan anggotanya mengemukakan pandangan secara konstruktif namun perbezaan pandangan tidak menjejaskan Pairin untuk tetap teguh dengan prinsip asas BN iaitu (persekutuan) Malaysia mesti dikekalkan. – Bernama

No comments:

Post a Comment