Wednesday, 31 July 2013

PELAJAR UITM SABAH MAUT DILANGGAR LARI
oleh : Watt Zacchaeus


MAUT: Mayat mangsa terbaring di atas jalan selepas dirempuh sebuah lori dalam kejadian langgar lari di Kampung Itol berhampiran Hospital Daro, petang kelmarin.

DARO: Seorang penuntut lelaki di Universiti Te­knologi MARA (UiTM) dari Sabah maut dalam kejadian langgar lari di Kampung Itol berhampiran Hospital Daro di sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang itu, mangsa dikenali sebagai Nur Hibat­ullah Ibrahim, 21, berasal dari Daro maut di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala serta beberapa bahagian anggota badan yang lain.

Menurut saksi kejadian, ketika kejadian mangsa dika­takan dalam perjalanan dengan menunggang motosikal untuk melawat saudaranya di Kampung Badung.

Bagaimanapun, semasa dalam perjalanan mangsa dirempuh sebuah lori dari arah belakang.

Pemandu lori terbabit terus memecut kenderaannya dan meninggalkan mangsa ter­baring di atas jalan di lokasi kejadian.

“Dalam kejadian sekelip mata itu, motosikal yang ditunggang mangsa terbabas selain mangsa turut terpelant­ing tidak jauh dari kenderaan­nya di atas jalan.

“Akibat rempuhan kuat itu, mangsa mengalami cedera parah di kepala dan anggota badan serta meninggal dunia di tempat kejadian dan mayat mangsa dibawa ke Hospital Daro untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh kelu­arganya,” jelasnya.

Sementara itu, Ketua Balai Polis Daerah Daro DSP Wanger Lisa Libut ketika dihubungi berkata, Balai Polis Daro ada menerima laporan berhubung kejadian tersebut dan siasatan sedang dijalankan.

Mayat mangsa selamat dikebumikan oleh keluar­ganya di Tanah Perkuburan Islam Daro di sini kira-kira jam 1.30 petang semalam. (THEBORNEOPOST)

2 comments:

 1. Hospital Daro? Saya tdk pernah dengar ada hospital ini di SABAH. Di mana lokasinya daerah DARO ni?

  ReplyDelete
 2. .

  Bismillahir Rahmanir Rahim

  https://keep.line.me/s/Lb8uYYKl0c45XfYhErKpES9VipJoa6sXmUwle-HBC7I

  Web: almawaddah.info

  Salam wa rahmah

  Kepada;

  Yang dihormati para akademik, para rektor universiti dan para mufti.

  Tan Seri/Datuk Seri/Datin Seri/Datuk/Datin/ tuan/puan

  Tajuk: "Penukaran al-Qur'an dangan mazhab Ahli Sunnah Wal-Jamaah sebagai asas agama Islam oleh para Mufti Malaysia adalah "un-Islamic". Rencana ini adalah bagi tujuan kajian dan renungan.
  Tidakkah Islam itu rahmatan li -l-Alamin?
  Terima kasih wa 'afwan.

  Daripada;
  Pencinta al-Qur'an sebagai asas agama Islam di Malaysia.
  Kuala Lumpur
  Malaysia.

  ReplyDelete