Thursday 26 March 2015

'Pembantu juruterbang sengaja hempas pesawat'Pihak berkuasa Perancis mendapati pembantu juruterbang pesawat malang Germanwings itu sengaja menjunamkan pesawat sehingga terhempas di pergunungan Alps, Selasa lalu.

Warga Jerman itu satu-satunya juruterbang yang berada di kokpit pesawat Airbus A320 itu pada masa kejadian yang mengorbankan 150 orang.Beliau enggan membuka pintu ketika juruterbang kembali ke kokpit dan menekan satu butang yang membuatkan pesawat tersebut jatuh terjunam, lapor Reuters.

Pengumuman berkenaan dipancarkan secara langsung melalui televisyen.

Menurut agensi berita itu lagi, pembantu juruterbang yang berusia 28 tahun itu dikenali Andreas Lubitz.
 

link asal:

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/germanwings-crash-suicide-and-mass-murder-by-copilot-10135713.html


Mengumumkan butiran tentang pembantu itu di Paris hari ini, seorang pendakwa Marseille berkata pembantu juruterbang itu bagaimanapun tidak diketahui ada hubungan dengan kumpulan pengganas.

"Tiada sebab untuk mengesyaki ia (kejadian) satu serangan pengganas," kata Brice Robin.

Ditanya sama ada kejadian itu akibat percubaan bunuh diri, beliau berkata: "Mereka yang membunuh diri selalunnya berbuat demikian seorang diri ... Saya tidak kata ia cubaan bunuh diri."

Rakaman kotak hitam, yang ditemui di lokasi terhempas, menunjukkan penumpang tidak sedar apa yang terjadi sehinggalah di saat-saat akhir. (Malaysiakini)

No comments:

Post a Comment