Monday, 24 June 2013

POLIS SABAH SEMAKIN GAGAH?


MUNGKINKAH tugas Polis DiRaja Malaysia di Sabah semakin mudah setelah Sultan Borneo Utara, Datu Abdul Razak Datu Aliuddin @ Datuk Dumik mengumumkan perlantikan OKK Jumadie Asmara sebagai Pengarah Gred A, iaitu sebagai Pemangku Ketua Polis Di-Raja Borneo Utara (Sabah) berkuatkuasa serta merta?

Sejak Lahad Datu diserang Pengganas Kiram, jalan Balai Polis Lama Lahad Datu menuju Kastam Lama sering ditutup sebagai langkah berjaga-jaga kerana pernah diserang lanun.

Soal kesahihan perlantikan ini sah atau sebaliknya tidak timbul kerana sebelum ini Datu Abdul Razak dan Datuk Akjan pernah melantikkan diri masing-masing sebagai Sultan Sulu dan Sultan Borneo Utara tidak didakwa sebagai menderhaka kepada Yang DiPertuan Agong; malah masih bebas mengembangkan pengaruh.

Mungkin dengan perlantikan OKK Jumadie Asmara, rakyat Lahad Datu bertambah yakin dengan keselamatan mereka setelah kejadian terbaru dinafikan oleh pasukan keselamatan.

Usaha menghubungi Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi dan Pesuruh Jaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib untuk mendapatkan ulasan berhubungan 'perlantikan' ini masih gagal. Berita lanjut akan menyusul.16 comments:

 1. Wow! Sejak bila kita ada Sultan? Dlm council Sultan2 Msia ka diani? Hebat!

  ReplyDelete
 2. apa mau takut kalau pelantikan tidak sah? buat saja laporan polis dan biar polis yang ambil tindakan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Benar, serahkan kepada pihak berkuasa untuk bertindak.

   Delete
 3. kalau individu2 seperti diatas ini diambil tindakan dan dikenakan hukuman berat, adakah puak2 pembangkang akan mempertahankan mereka?? biasanya pembangkang akan membela nasib mereka sebagaimana banduan2 lain dalam penjara atau tahanan isa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mereka yang disabit tidak mungkin akan dikecualikan.

   Delete
 4. daripada masukkan cerita ini dalam sabahkini, kenapa tidak buat laporan polis terus??

  ReplyDelete
 5. Tahap kebolehpercayaan institusi kerajaan di mata rakyat dalam konteks politik hari ini amat bergantung kepada sejauh mana pemerintah dan penjawat awam berjaya mengelakkan diri daripada terjebak dengan rasuah serta salah guna kuasa.

  ReplyDelete
 6. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, hakikatnya di dalam sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi adalah tindak-tanduk pemerintah dan penjawat awam tidak pernah terlepas daripada pandangan masyarakat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sistem demokrasi harus dihormati dan diamalkan.

   Delete
 7. Betapa ramai pemimpin dunia yang gugur dan kerajaan yang tersungkur akibat terpalit dengan amalan rasuah dan salah guna kuasa.

  “Sehubungan itu, memerangi amalan rasuah adalah jihad paling utama bagi setiap kerajaan yang berintegriti,’’ katanya.

  ReplyDelete
 8. Timbalan Perdana Menteri dalam syarahannya turut berkata, persoalan rasuah tidak hanya berlegar di sekitar nafsu para penguasa, sebaliknya ia turut melibatkan pemberi dan penerima rasuah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kedua yang memberi dan menerima harus dikenakan tindakan.

   Delete
 9. Seperti kata bidalan ‘bertepuk sebelah tangan masakan berbunyi’. Kedua-duanya sanggup melakukan rasuah kerana kuasa yang dimiliki dan kelahapan mereka untuk menerima habuan akibat penyalahgunaan kuasa,’’ katanya lagi.

  ReplyDelete
 10. Pihak yang salah gunakan kuasa harus didakwa.

  ReplyDelete