Oleh : GEDONG
SATU pasukan penyelidik dari
Jepun yang diketuai oleh Mitsuyuki Ikeda dari Makmal Okayama telah mencipta
satu cara untuk mengitar najis manusia jadi makanan dalam bentuk daging.
Konsep baru yang sangat
menjijikkan ini ditemui apabila Ikeda telah diminta untuk melihat pelbagai
kegunaan yang boleh diperolehi dari bahan kumbahan.
Dia tidak merasa jijik
ketika melakukan tugasan itu, malah rasa teruja bila mendapati kawasan kumbahan
mengandungi banyak protein disebabkan oleh bakteria yang ada di situ.
Idea ini kedengaran sangat
teruk dan menjijikkan bukan? Tetapi ia bukan lah seperti 'daging' dicipta
dengan mengambil tahi dan terus meletakkannya ke atas burger. Proses itu
melibatkan mengekstrak protein daripada kumbahan kemudian menggabungkannya
dengan 'reaction enhancer' dan memasukkannya ke dalam 'exploder.' Magik sains
pun lengkap dan dapatlah hasilnya - 'daging tahi'.
Setelah itu, daging ini akan
diletakkan pewarna merah dan rasa dipertingkatkan dengan protein soya. Produk
yang telah siap dipecahkan seperti berikut: 63% protein, 25% karbohidrat, lipid
3%, dan 9% mineral. Tetapi bagaimanakah rasanya? Menurut laporan awal, rasanya
seperti daging lembu.
Bahagian paling sukar dari
idea pelik ini ialah mengajak orang ramai untuk makan daging ini. Menurut
Profesor Ikeda, matlamat utama adalah untuk meyakinkan orang ramai bahawa makan
daging tahi tidak seburuk yang disangka dan akan membawa kebaikan pada alam
sekitar.
Sekarang produk ini berharga
10-20 kali ganda lebih mahal berbanding harga daging biasa disebabkan kos
penyelidikan.
No comments:
Post a Comment