Monday 28 March 2011

UMNO JANGAN CAMPUR URUSAN DALAMAN LDPOleh: MAIL MATHEW

AHLI Majlis Tertinggi Liberal Democratic Party (LDP) Tenom, Kapitan Ng Tet Hau meminta Ketua UMNO Penampang, Datuk John Ambrose agar menjauhkan diri daripada mencampuri urusan politik LDP, kerana LDP lebih tahu apa perlu dilakukannya malah telah sedar ke mana halatuju parti itu.

Tegasnya, buruk dan baiknya tindakan LDP itu adalah tertanggung kepada kewibawaan kepimpinan parti itu untuk menanggungnya sendiri tanpa mengharap bantuan daripada pakar-pakar penasihat politik dari luar.

Kapitan Ng yang juga Ketua Bahagian LDP Tenom seterusnya berkata, kepimpinan Presiden LDP Datuk V.K Liew tidak pernah disesali atau diragui oleh ahli-ahli parti itu di peringkat akar umbi sebelum ini berhubung kewibawaannya memimpin parti malah setiap tindakan Liew pasti mendapat sokongan kukuh dari akar umbi.

Beliau menambah, begitu juga setiap janji dan keputusan yang pernah dizahirkan LDP kepada gagasan Barisan Nasional (BN) sebelum itu untuk mengukuhkan konsep perkongsian kuasa bagi menjamin penerusan kuasa di Sabah tidak pernah luntur.

“Malangnya, kesetiaan LDP dipandang serong oleh pihak tertentu namun sanggup menghalalkan perkara yang bertentangan dengan prinsip perkongsian kuasa dalam BN,” tegas Kapitan Ng sebagai mengulas kenyataan Datuk Ambrose berhubung kesetiaan LDP dalam BN sambil menggesanya memberhentikan tuntutannya.

Tegasnya lagi, bahawa ketika BN Sabah ditubuhkan selepas tahun 1990-an iaitu ketika UMNO dikembangkan sayapnya ke Sabah, kepimpinan BN pusat berkehendakkan tiga parti tempatan perlu dimantapkan selain USNO yang diambil alih UMNO mewakili Bumiputera Islam.

Malahan kewujudan LDP untuk masyarakat Cina selain MCA dan Parti Akar mewakili masyarakat KDM pimpinan mendiang Datuk Mark Koding, merupakan sebahagian daripada strategi BN Sabah untuk menawan tampuk kerajaan di Sabah.

“Kita tidak mahu berselindung dengan prinsip perjuangan kita bahawa LDP ditugaskan memperjuangkan masyarakat Cina tempatan, UMNO untuk Bumiputra Islam dan Parti Akar untuk KDM malangnya Ambrose berada dalam UMNO persoalannya kenapa tidak dalam Akar atau UPKO,” tegas Ng.

“Apa rasionalnya Datuk Ambrose berada dalam UMNO sedangkan beliau seorang pemimpin KDM yang sepatutnya memilih antara UPKO, PBS atau PBRS mungkin juga Ambrose juga sudah sesat jalan dalam BN?,” tambah Kapitan Ng.

No comments:

Post a Comment