Wednesday, 20 February 2013

BUMBURING DIGESA MINTA MAAF

 Oleh: JACOB BALANG

TENOM: Naib Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) Pusat Rudy Sulaiman Mairi, mendesak Presiden Angkatan Perubahan Sabah (APS) Datuk Seri Panglima (DSP) Wilfred Mojilip Bumburing agar meminta maaf kepada masyarakat KDM terhadap insiden menobatkan Dato' Seri Anwar Ibrahim sebagai 'Huguan Siou' semasa lawatannya ke Ranau baru-baru ini.

Beliau berkata, Bumburing perlu bertanggung jawab selaku bagi pihak Anwar dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana apa yang berlaku itu merupakan suatu pencabulan terhadap kemulian adat Istiadat suku kaum KDM di mana Bumburing sendiri telah menyedarinya tetapi enggan berbuat demikian (meminta maaf).

“Gelaran 'Huguan Siou' hanya terpakai kepada pemimpin tertentu sahaja khususnya pemimpin KDM yang terlayak sekali. Ia sepatutnya tidak boleh dipersendakan, apatah lagi jika dipolitikkan sekadar ingin bermuka muka dengan bosnya.

“Walaupun saya berugama Islam, namun bangsa adalah Murut tulen (jadi), saya terpanggil untuk membuat gesaan ini supaya Bumburing yang suatu ketika dahulu disegani sebagai salah seorang pemimpin KDM yang baik, akan terus kekal ditakhta itu,” tegas Rudy.

Rudy berkata, meskipun desakan demi desakan telah dibuat agar Bumburing dan rakan-rakannya meminta maaf kepada masyarakat KDM, namun di sebaliknya mereka terus berdegil dan boleh disifatkan sebagai suatu perbuatan yang sengaja bertujuan untuk menggoreskan perasaan masyarakat KDM.

“Sekiranya pihak yang terbabit merasakan bahawa insiden seperti itu tidak terniat mahupun bukan disengajakan, tidak mungkin perkara meminta maaf dengan masyarakat KDM terlalu sukar untuk diungkapkan demi mengelakkan salah faham, malah menghormati kesucian adat istiadat KDM.

“Tetapi, jika mereka mengambil sikap sebegitu rupa, maka jelaslah kepada kita niat mereka yang sebenarnya. Dengan ertikata lain agar masyarakat KDM di mana sahaja, perlu menjauhi mereka kerana tidak menghormati adat Istiadat yang diturunkan nenek moyang masyarakat KDM sejak zaman berzaman,” tambahnya lagi.

Dalam ertikata yang sebenarnya, sama ada Anwar atau Bumburing diharuskan membayar 'Sogit' kepada seluruh keturunan KDM kerana penghinaan itu yang melibatkan kesucian gelaran 'Huguan Siou' diperlekehkan secara sembarangan.

60 comments:

 1. bumburing melobi anwar untuk dijadikan calon...maka bumburing sanggup berdiam diri bahkan bersetuju dengan perbuatan biadap PKR ranau tersebut.

  ReplyDelete
 2. kalau benar tidak disengajakan, maka harus memohon maaf kepada seluruh KDM...ini tidak...PKR/bumburing terlalu fanatik berpolitik hingga memperlekehkan gelaran HS, adat dan kebudayaan serta kepercayaan KDm yang diwarisi...bumburing sebagai seorang KDM patut menyedari hal ini namun malangnya cita2 politik beliau menjadikan beliau buta...rakyat KDM patut memboikot dan memulaukan PKR/APS..

  ReplyDelete
 3. apa2 pun, kini KDM sudah tahu muka sebenar PKR dan bumburing...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Satu lagi unsur menjatuhkan imej seorang pemimpin.

   Delete
 4. Its a mockery of the customs of the KadazanDusunMurut.

  ReplyDelete
 5. PKR Sabah made a grave mistake to bestow the honour on Anwar since he does not deserve the title.

  ReplyDelete
 6. It is a sacred title, how can one give the title to someone who does not deserve it?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mungkin ada kesilapan diantaranya.

   Delete
  2. Mungkin kesilapan yang tidak diingini.

   Delete
 7. Datuk Rahman Dahlan took a dig at Anwar, saying that the opposition leader is not satisfied with just one title.

  ReplyDelete
 8. “He is already ‘gift of God’ to Malaysians but it is not enough for him. He wants to be the King of Malaysia,” claimed Rahman.

  ReplyDelete
 9. Ada juga pihak sengaja memperbesarkan isu ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isu ini cuma perkara kecil. Disebabkan oleh Bumbering, isu ini diperbesarkan.

   Delete
 10. Isu ini tidak penting. Tumpuan harus diberi terhadap isu dan perkara yang lebih penting.

  ReplyDelete
 11. Just a title. What the big deal?

  ReplyDelete
 12. Masyarakat Kadazandusun nampaknya masih lagi tidak dapat memaafkan Anwar Ibrahim kerana ‘meliwat’ kesucian gelaran Huguan Siou iaitu kedudukan tertinggi bagi kaum tersebut. Bukan sahaja kerana ia tidak mengikut prosedur dan adat perlantikan tetapi yang lebih menyakitkan hati ialah ia merupakan jawatan ekslusif yang hanya boleh dipegang oleh kaum Kadazandusun Murut.

  ReplyDelete
 13. Justeru, Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA) telah menuntut permohonan maaf dari pihak PKR Ranau dan Anwar Ibrahim sendiri atas tindakan tidak bertanggungjawab menganugerahkan gelaran tersebut kepada Ketua Pembangkang itu. Menurut Setiausaha Agung KDCA, En. Suman Yasambun dalam kepercayaan kaum mereka, tindakan tersebut akan mengundang sumpahan ke atas pihak yang telah mencemar struktur kepimpinan, terutamanya apabila ia melibatkan Institusi Huguan Siou.

  ReplyDelete
 14. Huguan Siou merupakan ‘penjaga’ kepada budaya, norma-norma, artifaks dan tradisi Kadazandusun Murut yang diraikan setiap tahun dalam Pesta Kaamatan. Gelaran itu membawa bersamanya semangat perpaduan, keberanian dan keazaman.

  ReplyDelete
 15. Huguan Siou yang sah pada masa sekarang adalah Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, sekali gus menjadikan perlantikan seorang lagi Huguan Siou sebagai satu penghinaan terhadap beliau, serta seluruh masyarakat Kadazandusun.

  ReplyDelete
 16. Jelaslah bahawa tindakan PKR Ranau adalah keterlaluan, selain tidak bijak. Lebih dari itu, tindakan Anwar untuk menerima penganugerahan itu juga, dilihat sebagai bukti sikapnya yang tidak sensitif dan gila kuasa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isu ini tidak harus berlaku jika dikendalikan dengan berhati-hati.

   Delete
 17. Percubaan Anwar untuk memperbaiki keadaan dengan menafikan beliau ada menerima gelaran tersebut serta menuduhnya sebagai salah satu dari taktik kotor politik BN, nampaknya tidak berjaya. Ini kerana, seluruh rakyat Malaysia telah melihat sendiri gambar-gambar Anwar memakai hiasan kepala tradisi Kadazandusun yang dipanggil ‘sigar’ dan juga selempang yang tertulis ‘Huguan Siou Malaysia’.

  ReplyDelete
 18. Mana mungkin terdapat Huguan Siou Malaysia sedangkan ia merupakan gelaran khas bagi satu kaum sahaja? Mana mungkin Anwar menjadi Huguan Siou sedangkan beliau bukan dari kaum Kadazandusun? Dan, mana mungkin terdapat dua orang Huguan Siou?

  ReplyDelete
 19. Ketua Cabang PKR Ranau, Jonathan Yasin mungkin terbawa-bawa dengan keghairahannya untuk mengambil hati Anwar sehingga terlepas pandang akan kesucian gelaran Huguan Siou. Keinginan yang meluap-luap untuk menang pilihanraya telah menjadikan Jonathan terlupa siapa dan apakah Huguan Siou dan siapa dan apakah Anwar Ibrahim.

  ReplyDelete
 20. Namun begitu, Jonathan mungkin hanya melakukan apa yang diarahkan atau dinasihat oleh pihak atasan parti sahaja.

  ReplyDelete
 21. Tidak mustahil, beliau diberikan tugas untuk menonjolkan sokongan dan penerimaan masyarakat Kadazan terhadap Anwar yang tidak berbelah bagi. Justeru, satu-satunya cara yang dapat difikirkannya ialah dengan menggambarkan Anwar sebagai pemimpin tertinggi masyarakat tersebut, iaitu sebagai Huguan Siou.

  ReplyDelete
 22. Jika Anwar mempunyai sedikit maruah atau moral, beliau pasti tahu bahawa cara terbaik untuk meredakan kemarahan kaum Kadazandusun adalah dengan meminta maaf atas ‘kejahilannya’ mengenai adat resam kaum tersebut. Tetapi, seperti yang kita sedia maklum, Anwar adalah jenis manusia yang tidak bermoral, tidak pernah mengaku salah dan tidak mungkin meminta maaf.

  ReplyDelete
 23. Penafian Anwar menyebabkan kaum Kadazandusun semakin ‘sakit hati’ terhadapnya. Anwar nampaknya langsung enggan bertanggungjawab malah tidak segan silu pula menuding jari terhadap BN walaupun bukti begitu nyata.

  ReplyDelete
 24. Ini tidak menghairankan kerana beliau juga tidak pernah mengaku menjadi pelakon utama dalam video seks yang tersebar sedangkan wajah serta gerakgeri pelakon tersebut saling tak tumpah dengan dirinya. Malah disahkan pula oleh sistem pengesan wajah sebagai 99% dirinya. Jika itupun Anwar masih boleh menafikan, maka tentu saja Anwar boleh menafikan apa saja.

  ReplyDelete
 25. Inilah masalahnya jika terlalu dahagakan sanjungan dan penerimaan tetapi sukar mendapatnya. Anwar telah lama mengidam menjadi pemimpin tertinggi dalam negara.

  ReplyDelete
 26. Memandangkan terlalu sukar sekali untuk memakai gelaran Perdana Menteri Malaysia, maka gelaran Huguan Siou Malaysia sahaja sudah memadai baginya, buat masa ini.

  ReplyDelete
 27. Malangnya, gelaran Huguan Siou Malaysia itu nampaknya telah menjauhkan lagi Anwar dari gelaran Perdana Menteri Malaysia.

  ReplyDelete
 28. Jangan politikkan isu ini. Selesaikan dengan hati yang tenang.

  ReplyDelete
 29. Kami masyarakat Kadazandusun dan Murut (KDM) sangat-sangat marah, terhina, benci dan tidak puas hati dengan pelantikan Anwar Ibrahim sebagai Huguan Siou iaitu gelaran suci dan tertinggi dalam masyarakat kami.

  ReplyDelete
 30. Anugerah kepada Anwar telah mempermainkan nilai murni, warisan tradisi dan semangat Huguan Siou nenek-nenek moyang kita. Kalaulah Datuk Peter Mojuntin dan Tun Fuad Stephen masih hidup, betapa terhinanya kita orang KDM!

  ReplyDelete
 31. Apa sucinya Anwar dibandingkan dengan Huguan Siou kita DSP Joseph Pairin Kitingan? Kita orang Sabah sangat-sangat terhina dengan perbuatan itu kerana Anwar bukanlah seorang yang Alim seperti Datuk Pairin.

  ReplyDelete
 32. Kami sangat tak puas hati, apatah lagi membaca Kenyataan Wilfred Bumburing yang melepas tangan saja dan menuduh ini kesalahan PKR Ranau. Apakah ini tujuan Bumburing keluar BN hanya untuk memberi Anwar gelaran suci kita Huguan Siou? Berapa Anwar janji nak bagi wang kepada Bumburing?

  ReplyDelete
 33. Apakah sucinya Anwar berbanding Huguan Siou terdahulu Tun Fuad Stephen, Datuk Peter Mojuntin, Datuk Pairin, Datuk James Ongkili dan banyak lagi.

  ReplyDelete
 34. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Masyarakat Kadazandusun nampaknya masih lagi tidak dapat memaafkan Anwar Ibrahim kerana ‘meliwat’ kesucian gelaran Huguan Siou iaitu kedudukan tertinggi bagi kaum tersebut.

  ReplyDelete
 35. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Bukan sahaja kerana ia tidak mengikut prosedur dan adat perlantikan tetapi yang lebih menyakitkan hati ialah ia merupakan jawatan ekslusif yang hanya boleh dipegang oleh kaum Kadazandusun Murut.

  ReplyDelete
 36. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Justeru, Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA) telah menuntut permohonan maaf dari pihak PKR Ranau dan Anwar Ibrahim sendiri atas tindakan tidak bertanggungjawab menganugerahkan gelaran tersebut kepada Ketua Pembangkang itu.

  ReplyDelete
 37. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Menurut Setiausaha Agung KDCA, En. Suman Yasambun dalam kepercayaan kaum mereka, tindakan tersebut akan mengundang sumpahan ke atas pihak yang telah mencemar struktur kepimpinan, terutamanya apabila ia melibatkan Institusi Huguan Siou.

  ReplyDelete
 38. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Huguan Siou merupakan ‘penjaga’ kepada budaya, norma-norma, artifaks dan tradisi Kadazandusun Murut yang diraikan setiap tahun dalam Pesta Kaamatan. Gelaran itu membawa bersamanya semangat perpaduan, keberanian dan keazaman.

  ReplyDelete
 39. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Huguan Siou yang sah pada hari ini adalah Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, sekali gus menjadikan perlantikan seorang lagi Huguan Siou sebagai satu penghinaan terhadap beliau, serta seluruh masyarakat Kadazandusun.

  ReplyDelete
 40. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Jelaslah bahawa tindakan PKR Ranau adalah keterlaluan, selain tidak bijak. Lebih dari itu, tindakan Anwar untuk menerima penganugerahan itu juga, dilihat sebagai bukti sikapnya yang tidak sensitif dan gila kuasa.

  ReplyDelete
 41. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Percubaan Anwar untuk memperbaiki keadaan dengan menafikan beliau ada menerima gelaran tersebut serta menuduhnya sebagai salah satu dari taktik kotor politik BN, nampaknya tidak berjaya.

  ReplyDelete
 42. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Ini kerana, seluruh rakyat Malaysia telah melihat sendiri gambar-gambar Anwar memakai hiasan kepala tradisi Kadazandusun yang dipanggil ‘sigar’ dan juga selempang yang tertulis ‘Huguan Siou Malaysia’.

  ReplyDelete
 43. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Mana mungkin terdapat Huguan Siou Malaysia sedangkan ia merupakan gelaran khas bagi satu kaum sahaja? Mana mungkin Anwar menjadi Huguan Siou sedangkan beliau bukan dari kaum Kadazandusun? Dan, mana mungkin terdapat dua orang Huguan Siou?

  ReplyDelete
 44. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Ketua Cabang PKR Ranau, Jonathan Yasin mungkin terbawa-bawa dengan keghairahannya untuk mengambil hati Anwar sehingga terlepas pandang akan kesucian gelaran Huguan Siou.

  ReplyDelete
 45. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Keinginan yang meluap-luap untuk menang pilihanraya telah menjadikan Jonathan terlupa siapa dan apakah Huguan Siou dan siapa dan apakah Anwar Ibrahim.

  ReplyDelete
 46. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Namun begitu, Jonathan mungkin hanya melakukan apa yang diarahkan atau dinasihat oleh pihak atasan parti sahaja. Tidak mustahil, beliau diberikan tugas untuk menonjolkan sokongan dan penerimaan masyarakat Kadazan terhadap Anwar yang tidak berbelah bagi.

  ReplyDelete
 47. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Justeru, satu-satunya cara yang dapat difikirkannya ialah dengan menggambarkan Anwar sebagai pemimpin tertinggi masyarakat tersebut, iaitu sebagai Huguan Siou.

  ReplyDelete
 48. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Jika Anwar mempunyai sedikit maruah atau moral, beliau pasti tahu bahawa cara terbaik untuk meredakan kemarahan kaum Kadazandusun adalah dengan meminta maaf atas ‘kejahilannya’ mengenai adat resam kaum tersebut.

  ReplyDelete
 49. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Tetapi, seperti yang kita sedia maklum, Anwar adalah jenis manusia yang tidak bermoral, tidak pernah mengaku salah dan tidak mungkin meminta maaf. Kerja beliau hanya nafi, nafi dan nafi sekalipun pelbagai bukti didedahkan.

  ReplyDelete
 50. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Penafian Anwar menyebabkan kaum Kadazandusun semakin ‘sakit hati’ terhadapnya. Anwar nampaknya langsung enggan bertanggungjawab malah tidak segan silu pula menuding jari terhadap BN walaupun bukti begitu nyata.

  ReplyDelete
 51. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Ini tidak menghairankan kerana beliau juga tidak pernah mengaku menjadi pelakon utama dalam video seks yang tersebar sedangkan wajah serta gerak-geri pelakon tersebut saling tak tumpah dengan dirinya.

  ReplyDelete
 52. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Malah disahkan pula oleh sistem pengesan wajah sebagai 99% dirinya. Jika itupun Anwar masih boleh menafikan, maka tentu saja Anwar boleh menafikan apa saja tuduhan yang dilemparkan terhadap beliau.

  ReplyDelete
 53. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Inilah masalahnya jika terlalu dahagakan sanjungan dan penerimaan tetapi sukar mendapatnya. Anwar telah lama mengidam menjadi pemimpin tertinggi dalam negara.

  ReplyDelete
 54. INILAH BUKTINYA BAHAWA PKR TIDAK AKAN MAMPU MENJAGA HAK DAN KEPENTINGAN RAKYAT SABAH

  Memandangkan terlalu sukar sekali untuk memakai gelaran Perdana Menteri Malaysia, maka gelaran Huguan Siou Malaysia sahaja sudah memadai baginya, buat masa ini. Malangnya, gelaran Huguan Siou Malaysia itu nampaknya telah menjauhkan lagi Anwar dari gelaran Perdana Menteri Malaysia.

  ReplyDelete