Wednesday 27 April 2011

RAMAI ISLAM DI SEMENANJUNG MURTAD?Oleh: MUTALIB M.D

ISU Murtad di Sabah bermula sejak era 1970-an apabila Kerajaan USNO melalui Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA) mengIslamkan ramai bumiputera Sabah yang tidak beragama ketika itu dan memberi pelbagai insentif seperti lesen pembalakan dan kemudahan menunaikan haji secara percuma; namun mengabaikan tanggung jawab mereka menyebarkan syiar Islam.

Sejak daripada itu, ramai Islam Politik telah kembali mengamalkan anutan agama nenek moyang mereka termasuk kembali memakan makanan yang dihalalkan agama Islam dan murtad disebabkan USIA ketika itu hanya menjalankan misi sulit mengIslam bumiputera bukan Islam tetapi misi berkenaan gagal.

Akibatnya, Tun Mustapha (USNO) dan Datuk Harris Salleh (Berjaya) telah melaksanakan misi kedua meramaikan Umat Islam di Sabah untuk tujuan politik dengan memberi kerakyatan songsang kepada lebih 1.2 juta warga asing Filipina, Indonesia, Pakistan dan India untuk diternak sebagai pengundi yang kemudiannya membolehkan UMNO bertapak di Sabah.

Namun ramai warga asing yang bukan Islam, terutama penganut tegar Kristian seperti Visaya dan Tator mengambil kesempatan mendaftar dengan Skandal X-Files untuk mendapatkan kad pengenalan projek yang dikenali sebagai ‘IC Projek Mahathir’.

Dasar ‘Everyone Can Fly’ yang diperjuangkan Air Asia menyebabkan ramai warga asing Filipina yang mendapat kad pengenalan atau MyKad projek tetapi masih beragama Kristian berhijrah ke Semenanjung Malaysia dan menetap di beberapa negeri seperti Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Walaupun kad pengenalan mereka menunjukkan nama dan agama mereka Islam, tetapi mereka menafikan beragama Islam sehingga memeningkan kepala Jabatan Agama Islam negeri-negeri berkenaan.

Berlaku pertembungan dan kejutan budaya apabila masyarakat tempatan membantah kehadiran mereka di Shah Alam (Selangor) dan Bukit Jambul (Pulau Pinang) kerana mereka secara wewenang memanggang babi sehingga menyebabkan umat Islam yang tinggal berhampiran mereka marah dan hampir mencetuskan perbalahan.

Jabatan Agama Islam gagal mengambil tindakan sekalipun mereka murtad dan kad pengenalan mereka menunjukkan mereka bernama Melayu dan mencatatkan agama mereka Islam tetapi mereka tidak mengaku beragama Islam.

“Nama saya Fernando. Saya mana tau kenapa mereka beri saya kad pengenalan bernama Muhammad Alias,” ujar Fernando yang bekerja sebagai Penyelia di sebuah Pasaraya di Shah Alam dan masih mengamalkan ajaran Kristian kerana itulah hakikat yang terpaksa beliau hadapi.

Sebelum mendapat kad pengenalan, kata Fernando, beliau agak sukar bekerja kerana sering diburu pihak berkuasa, apatah lagi apabila pasportnya tamat tempoh.

“Saya dapat IC sekitar 1990-an di Kompleks Kuwasa Kota Kinabalu dan gunakan IC tersebut sehingga kini. Saya mengundi di Shah Alam sejak pilihanraya umum 2008,” kata Fernando yang mengakui sebelum ini mengundi di Kampung Likas, Sabah.

Menurut Fernando, terdapat lebih kurang 600 orang Visaya di sekitar Shah Alam yang masih beragama Kristian tetapi menggunakan kad pengenalan projek yang telah disahkan Jabatan Pendaftaran Negara sebagai merujuk kepada mereka.

“Macam mana kita tidak panggang babi kerana itu makanan tradisi kita,” ujar Fernando yang meminta maaf jika menyebabkan masyarakat Islam di sekitarnya tidak senang dengan kehadiran mereka.

No comments:

Post a Comment