Thursday 30 December 2010

HARAPAN BARU KORIDOR PERUBAHAN (EPISOD AKHIR)Oleh: NASPAZI

SESUNGGUHNYA, betapa penghalalan bohong mulia oleh para gerombolan Melayu UMNO sah telah mengakibatkan Sabah derita disaat Melayu UMNO bahagia; Sabah papa disaat Melayu UMNO kaya. Demikianlah hakikat yang sedang terjadi pada saat ini di Sabah, dari kaya dan mewah; jatuh menjadi yang termiskin.

Justeru, mengimbau masa silam (zaman USNO) Sabah sebagai wilayah dalam Persekutuan Malaysia yang paling kaya dan mewah, yang seharusnya tidak berakhir, namun hakikatnya bukan begitu, hakikatnya ialah Sabah yang seharusnya damai dan sejahtera bersama Malaya dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dengan limpahan kekayaan dan kemewahan, tiba-tiba hancur lebur menjadi yang termiskin akibat angkara kedurjanaan Melayu UMNO.

Sungguh warga Sabah telah menatang Melayu UMNO bagaikan biawak hidup. Betapa kata-kata warga Sabah yang seharusnya ceria, lantaran Sabah sebagai wilayah yang terkaya dan termewah dalam Persekutuan Malaysia pada awalnya, namun kini hanya tinggal memori sebagai yang termiskin pada akhirnya, di saat Melayu UMNO berkata hendak memajukan Sabah, tetapi pada hakikatnya kata-kata itu bersulam dusta.

Tatkala luka baru warga Sabah semakin parah, di kala luka lama masih bernanah, sedangkan boneka barua kuda tunggangan Melayu UMNO di Sabah membaca asas pembentukan Malaysia dengan lubang dubur sahaja, maka muncullah tanggapan bahawa, ‘Perjanjian 20 Perkara’ sudah lapuk.

Sungguh tergamak boneka barua kuda tunggangan Melayu UMNO di Sabah, menganggap Perjanjian 20 Perkara sebagai lapuk, di saat mereka bongkak dan lupa diri sebenarnya, lantaran ditenggelami pakaian kot yang mahal, yang pada hakikatnya mereka menghitung waktu untuk dicampak ke dalam lubang kubur, sedangkan Perjanjian 20 Perkara akan terus kekal selagi Malaysia tidak dibubarkan.

Pada hal, sumber kuasa di terowong dubur para boneka barua kuda tunggangan Melayu UMNO di Sabah itu kini dan sekarang, sah adalah dari undi longkang najis gerakan khianat Mamak Mahathir Kutty Mohamed Iskandar Kutty dan bekas penjilat-penjilatnya, melalui pemberian ‘Kad Pengenalan Projek’ sekian juta kepada Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) dari pelbagai negara yang wujud dan bergentayangan di seluruh pelusuk Sabah; yang sesudah itu dan kini, sekarang ini mereka memijak-mijak maruah dan harga diri warga tulen Sabah, yang sebelumnya telah ditenggelamkan untuk dilemaskan di kolam kencing penipuan dan pembohongan melampau oleh Melayu UMNO dan boneka barua kuda tunggangannya sekian tahun.

Yang demikian, pasukan cendekiawan Sabah wajib mentafsir semula secara mendalam, serius dan dedikasi Perkara 3 dalam ‘Perjanjian 20 Perkara’ yang menjelaskan bahawa, “...Perlembagaan Malaysia itu haruslah merupakan satu dokumen yang baru sepenuhnya...”

Begitu juga dengan Perkara 15 yang menjelaskan bahawa, “...Sistem Pendidikan Borneo Utara (Sabah) yang sedia wujud hendaklah dikekalkan dan atas sebab ia haruslah terletak di bawah kuasa Negeri...”.

Justeru, betapa penelitian dan pentafsiran semula oleh pasukan cendekiawan Sabah secara mendalam terhadap perkara di atas begitu penting, ia bukan sahaja penting sebagai tanggungjawab untuk menjaga dan memelihara martabat asas Pembentukan Malaysia dalam konteks Sabah dan Sarawak, tetapi juga demi mencari japawan jitu terhadap kemusykilan, iaitu mengapa Sabah di zaman USNO begitu kaya dan mewah, namun kini dan sekarang ini tergolek di lubang busuk kemiskinan?

Betapa paradigma yang pedas dan tegas ini adalah bukti kasih sayang warga tulen Sabah terhadap ‘Sabah Tanah Airku’ lantaran penghalalan bohong mulia oleh Melayu UMNO, sebagai sumber hukum bernegara dan berkerajaan dalam konteks Persekutuan Malaysia, sehingga Sabah seolah menjadi syurga kebodohan, eksploitasi, kemiskinan, kebejatan budaya dan moral yang menghina dan menindas warga Sabah. Contohnya, dalam soal Perjanjian 20 Perkara; lain yang ditulis dan dipersetujui di London, lain yang dilaksanakan.

Demikian juga dalam soal menghormati pengemudi pimpinan kemerdekaan Sabah tidak dilakukan dengan sewajarnya. Alangkah tololnya, tatkala Sabah juara ‘Piala FA’ pada tahun 1995 Kerajaan Sabah pimpinan boneka barua kuda tunggangan Melayu UMNO mengisytiharkan cuti umum sehari, sedangkan penghormatan dan penghargaan yang serupa tidak dilakukan di kala Allahyarham Tun Datu Haji Mustapha Bin Datu Harun meninggal dunia.

Yang demikian, keazaman untuk menjadikan Sabah baru yang berani berkata ‘tidak’ kepada kebejatan Melayu UMNO begitu mendesak bagi memungkinkan harapan baru sebagai koridor perubahan menjadi suatu kemestian, agar kebangkitan jatidiri warga Sabah dapat membebaskan seluruh khazanah Sabah dari genggaman haram para pendusta dan perompak dalam dan luar bumi Borneo.

Yang secara benarnya, kesedaran di atas sewajarnya menjadi instrumen dalam usaha memahami saranan Sun Tzu yang menyatakan bahawa, kaedah untuk menghancurkan lawan tidak lain, melainkan serangan yang didahului oleh kekacauan yang sengaja dimunculkan, agar dengan kesedaran taktik busuk tersebut warga tulen Sabah tidak selamanya memberi ruang kepada kesarjanaan agung Melayu UMNO dalam menipu, yang berhubung dengan usaha mereka memecah belahkan kerukunan warga Borneo bermasyarakat dan bernegara yang telah terbina sekian lama.

Lantarannya, sejalan dengan paradigma Adam Lincoln yang menyatakan bahawa, “...a nation divided against it self can not stand, political parties divided themselves cannot do anything...” demi menyemarakkan kewujudan demokrasi murni di bumi ‘Sabah Tabah Airku’ agar menepati kehendak sebuah pemerintahan ‘of the people, by the people and for the people’ disamping bagi mempastikan warga tulen Sabah tidak terus diperlakukan oleh Melayu UMNO dan boneka barua kuda tunggangannya sebagai ‘a nation of kulis and kulis among nation’.

Justeru, sesebuah negara dan bangsa yang bermaruah, nescaya sanggup berperang untuk mencapai kemerdekaan tidak lain, melainkan didorong oleh harapan baru sebagai koridor perubahan ke arah kedaulatan bermasyarakat dan bernegara di persada dunia.

Lantaran itu, dengan harapan baru George Washington, Amerika Syarikat sanggup berperang dengan Great Britain untuk mencapai kemerdekaan, dan kini mereka menjadi kuasa tentera terkuat nombor satu dunia.

Demikian juga dengan harapan baru Maharaja Meiji yang menjadi koridor perubahan bagi warga Jepun, sehingga ada warganya yang sanggup mati mengembara di seluruh dunia pada awalnya untuk mencari falsafah bagi membantu negara mereka menjadi kaya, moden dan kuat yang akhirnya, walaupun seantero dunia tahu bahawa, teknologi moden dunia memang merupakan cetusan ilham Yahudi, namun Jepun tetap menjadi kuasa inovasi teknologi tinggi nombor satu dunia.

Oleh sebab itu, maka berlawanan dengan watak harapan baru yang mendasari koridor perubahan warga Sabah yang bukannya menuju kekuatan dan kemajuan bermasyarakat dan bernegara, bahkan kehancuran dan kemiskinan. Dengan ungkapan lain, harapan baru yang menjadi koridor perubahan bagi warga Sabah kini, terang dan nyata adalah harapan baru kebebalan yang menjadi koridor perubahan menuju kemiskinan.

Sehubungan dengannya, adalah mentaliti dan hujah bagi ketololan yang muktamad; yang juga menjadi kemuncak kepada anggapan oleh para boneka barua kuda tunggangan Melayu UMNO di Sabah bahawa, Perjanjian 20 Perkara yang mendasari Pembentukan Malaysia sudah lapuk. Justeru, dengan mentaliti dan hujah yang sedemikian busuk, maka warga dan pimpinan Sabah bukan lagi seakan, bahkan memang sudah dibentuk agar bersedia untuk menjadi masyarakat dan negara paria tanpa harga diri.

Pada hal dan sesungguhnya maruah dan harga diri, adalah ‘grand design’ anugerah Tuhan kepada bangsa manusia sebagai mahkota makhluk di dunia, lantaran manusia diberi amanah dan tanggungjawab untuk menjadi khalifah di bumi atau memimpin dunia sebagaimana yang ditegaskan dalam (al-Quran 2:30 – 11:61), bahawa sanya tugas pokok manusia dijadikan di bumi adalah untuk memakmurkan dunia.

“...Sesungguhnya Aku akan menjadikan seseorang khalifah diatas muka bumi - Dialah yang menjadikan kamu dari bahan-bahan bumi, serta menghendaki kamu memakmurkannya...”.

Lantaran itu, dalam usaha menegakkan maruah dan harga diri dalam konteks negara bangsa tiada jalan pintas, melainkan ‘perang’ sama ada perang dalam bentuk fizikal yang menggunakan ‘senjata C4’ mahupun perang dalam bentuk paradigma yang menggunakan minda.

Contohnya, kebangkitan warga Timor Leste dalam usaha menegakkan maruah dan harga diri mereka untuk menjadi sebuah negara bangsa yang termuda di dunia, bukan sahaja mereka telah bermandikan keringat dan airmata, bahkan darah dan jiwa sehingga dicatat dalam sejarah peradaban manusia moden sebagai antara tragedi besar universal yang mengorbankan lebih 200,000 (dua ratus ribu) orang. Tetapi, kini Timor Leste walaupun penduduknya hanya sekitar sejuta orang, namun suara kemanusiaan mereka bergema di PBB (Bangsa-Bangsa Bersatu).

Dengan kata lain, amat berbeza dengan imej dan mentaliti pimpinan boneka barua kuda tunggangan Melayu UMNO di Sabah, yang hanya tahu dan asyik mendendangkan lagu ‘bersyukur’ kerana kononnya Sabah sudah membangun sebab ‘Masuk Malaysia’, di samping memijak Perjanjian 20 Perkara asas pembentukan Malaysia sebagai lapuk atau sudah ketinggalan zaman.

Justeru, amanah kebangkitan generasi baru warga tulen Sabah tidak lain, melainkan segera menghancurkan kehadiran dedalu parasit Melayu UMNO di Sabah, di samping keberanian baru membungkus mentaliti dan jiwa hambanya untuk dicampak di dalam kubur penghasut Raja Mamak Mendeliar, sebagai panglima dengan keazaman tinggi sebagai pahlawan harapan baru, yang menjadi koridor perubahan murni menuju Sabah baru, yang kaya dan mewah semula, sebagaimana yang pernah menjadi miliknya atau dicapainya sebelum dijatuhkan oleh angkara kedurjanaan Melayu UMNO.

Oleh yang demikian, maka cabaran terbesar generasi baru warga tulen seluruh warga Borneo, adalah keazaman untuk menjadi eka bangsa Borneo yang dinamik dan mampu diri, yang mampu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan multi bangsa di persada dunia. New Zealand, merupakan sebuah negara yang paling aman dan selamat di dunia. Walaupun ia bersekutu dengan Australia, Britain dan Canada dengan Ratu England sebagai ketua negara, namun pada waktu yang sama, masing-masing dipimpin oleh Perdana sebagai ketua kerajaan.

Justeru, dalam konteks negara Malaysia, perkataan ‘Persekutuan’ sebenarnya tidak disebut atau tidak wujud dalam Perjanjian 20 Perkara. Dengan kata lain, bahawa sanya penggabungan Malaya, Sabah dan Sarawak menjadi atau sebagai sebuah negara, nama sebenarnya ialah; hanya ‘Malaysia’ dan bukannya ‘Persekutuan Malaysia’ yang akhirnya, ‘Aku berfikir maka aku ada’ kata Descartes.

No comments:

Post a Comment