Wednesday 22 December 2010

JUHAR DILANTIK YANG DIPERTUA NEGERI SABAHYANG di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini mengurniakan surat cara pelantikan kepada Datuk Juhar Mahiruddin sebagai Yang Dipertua Negeri Sabah yang baru.

Istiadat itu, yang berlangsung di Bilik Singgahsana Kecil, Istana Negara disaksikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Turut hadir Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman; Presiden Pertubuhan Bersatu Pasok Momogun Kadazan (UPKO), Tan Sri Bernard Dompok dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Juhar, 57, Yang Dipertua Negeri Sabah ke-10, menggantikan Tun Ahmadshah Abdullah yang tamat tempoh perkhidmatan pada 31 Disember ini.

Juhar adalah antara pemimpin Sabah yang terlibat dengan rundingan USNO/UMNO untuk kemasukan UMNO ke negeri itu pada 1991.

Beliau pernah menyandang jawatan Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat (1990-1999), Ahli Parlimen Kinabatangan (juga 1990-1999) dan Ketua UMNO Bahagian Batu Sapi (2003-2008).

Pemegang ijazah sarjana muda dalam undang-undang ini sebelum itu pernah menjadi majistret. Jawatan terkini beliau adalah Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah. – (Bernama)

(NOTA: Sabahkini.net telah lama mendapat maklumat Juhar akan dilantik TYT, namun terpaksa melakukan penyimpangan berita dengan menyiarkan nama Datuk Yusof Kassim dan beberapa nama lain sebagai calon TYT kerana bimbang ada pihak yang mengganggu pencalonan Juhar sebagai TYT akibat lobi-melobi yang keterlaluan).

No comments:

Post a Comment