Sunday, 21 November 2010

MASYARAKAT CINA TOLAK YONG KERANA CURIGALIEW…sedang menjelaskan sesuatu kepada wartawan sabahkini.net semasa diwawancara dalam satu majlis Makan Malam di salah sebuah restoran semalam.

Oleh: SHAIMON S JUMADI

MEMANG pada mulanya, 80 peratus masyarakat Cina yang menjadi pengundi Karamunting dan Sekong (Parlimen Batu Sapi) menjangkakan Calon SAPP Datuk Yong Teck Lee akan memperoleh kemenangan dengan majoriti besar bagi merebut kerusi Parlimen berkenaan dalam pilihanraya kecil baru-baru ini.

Tetapi jangkaan dan ramalam mereka meleset, ekoran terdapat beberapa faktor penyebab utama Yong tewas dengan jumlah undi yang memalukan; mujur tidak sampai kehilangan deposit.

Sentimen parokial sempit yang dimainkan Yong, ‘Sabah for Sabahans’ sedikitpun tidak membawa erti atau diberi perhatian oleh para pengundi sekalipun Yong bersama para penyokongnya bertungkus lumus berkempen di sana- sini, sehingga mencabar Ketua Menteri Sabah berdebat.

Wartawan Sabahkini.net berkesempatan menemui Ahli Parlimen Sandakan, Datuk Liew Vui Kiong untuk bertanya kenapa masyarakat Cina tidak memberi peluang kepada Yong untuk berbakti dan membawa suara Sabah di Parlimen.

Sehubungan itu, VK Liew berkata, masyarakat Cina telah memberikan peluang kepada Yong untuk bertanding sebagai Calon Parlimen Batu Sapi namun mereka memikirkan tidak wajar memberi peluang kepada Yong untuk menang setelah memikirkan selama dua tahun Yong menjadi Ketua Menteri Sabah (1996-1998) beliau gagal menjaga amanah rakyat.

“Ke mana sudah perginya Saham Amanah Rakyat Sabah (SARS) dan kawasan tanah di Tongod khususnya di Kuamut habis diagehkan kepada kroni. Apa yang dia buat untuk membantu masyarakat Cina?,” tanya VK Liew yang menyifatkan Yong telah ditolak rakyat; sama seperti Mantan Presiden Berjaya, Datuk Harris Salleh suatu masa dulu.

Tegas Liew lagi, baik-baik mereka bersama BN, namun atas sifat tamak mahu menjadi Menteri Persekutuan dan merajuk kepada Kerajaan Negeri Sabah, Yong telah mengkhianati kepercayaan rakyat dan ahli SAPP denga mengamalkan politik songsang menikam BN daripada belakang ketika BN amat memerlukan mereka.

Semasa SAPP keluar dari BN, kata VK Liew, bukan saja wakil-wakil rakyatnya menjadi gusar dan kucar-kacir yang tidak sehaluan lagi dengan BN, bahkan para pegawai yang bertugas di pejabat UPKR (Jabatan Ketua Menteri) termasuk kakitangan agensi tersebut telah kehilangan pekerjaan.

Tegas VK Liew lagi, rakyat Batu Sapi curiga untuk memilih Yong, sekalipun yakin beliau akan menambah suara pembangkang di parlimen, namun mereka juga khuatir jika menang Yong akan kembali merujuk kepada BN dengan meminta jawatan yang lebih tinggi lagi di dalam Kabinet Malaysia.

Perkara inilah kata VK Liew yang menakutkan kepada para pengundi berkenaan kerana sekiranya menjadi kenyataan, yang rugi bukan Yong, tetapi para pengundi sendiri.

Katanya, kemenangan calon BN, Datin Linda Tsen Thau Lin memang sudah diduga sejak hari penamaan calon kerana rakyat di kawasan Batu Sapi sudah tahu dan mengenali erti pembangunan yang telah dan bakal dikecapi.

“Dalam kesempatan ini, sebagai rakan seperjuangan dalam BN, saya berharap agar Datin Linda sentiasa membuat lawatan ke kawasan pulau terpencil untuk menemui penduduk supaya dapat melihat sendiri permasalahan yang dihadapi mereka, terutama sekali mengenai pembangunan asas,” ujar VK Liew lagi.

Walaupun VK Liew enggan mengulas mengenai dakwaan pemerhati politik bahawa hanya 47 peratus masyarakat Cina yang turun mengundi pada pilihanraya kecil berkenaan, namun beliau tidak menafikan anggapan mereka bahawa pilihanraya kecil tersebut tidak begitu penting kerana yakin BN tetap akan mempertahankan kubu kuat di Batu Sapi.

No comments:

Post a Comment