Wednesday, 20 March 2013

PAS IMM 13 UNTUK SIAPA?

Oleh : AFZAN BINTI ABD KAHAR

IMM 13 merupakan suatu pas lawatan yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia mengikut peruntukan Peraturan 11 Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Pada awal tahun 1970-an, pergolakan politik dan agama tercetus di selatan Filipina. Susulan daripada pergolakan tersebut, ramai warganegara Filipina yang beragama Islam lari ke Sabah dan Labuan untuk memohon perlindungan.

Beberapa skim penempatan pelarian telah diwujudkan oleh kerajaan di Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau, Semporna dan Labuan bagi tujuan di atas.

Memandangkan pelarian-pelarian ini tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri dan dokumen perjalanan yang sah, kerajaan telah mengambil suatu langkah untuk mengiktiraf kehadiran pelarian-pelarian ini dengan meminda Perintah Pasport (Pengecualian) (No. 2) 1966 menerusi Perintah Pasport (Pengecualian) (No. 2) (Pindaan) 1972.

Menerusi pindaan tersebut, satu perenggan baru telah dimasukkan di bawah perenggan (j) dalam Jadual (Perenggan 2) Perintah Pasport (Pengecualian) (No. 2) 1966 iaitu:

“Persons exempted from section 2 and section 3 of the Passports Act, 1966.

(k) Any national of the Republic of the Philippines entering Sabah other than by a vessel of an international shipping or air line, who satisfies the Minister that his entry is in the interest of Sabah.”

Pindaan di atas berkuatkuasa mulai 12 September 1972 dan selepas itu, pas lawatan HIF22 telah dikeluarkan kepada pelarian-pelarian tersebut dengan bayaran RM20.00 untuk sahlaku selama setahun. Pas tersebut boleh dilanjutkan dari setahun ke setahun.

Pengeluaran pas tersebut bertujuan membantu pemantauan kumpulan pelarian-pelarian tersebut memandangkan mereka berbeza dari kumpulan pekerja-pekerja asing dan juga pendatang-pendatang tanpa izin.

Pas lawatan HIF22 kemudiannya telah ditukar format kepada pas lawatan sosial IMM 13 dengan bayaran RM90.00 untuk sahlaku selama setahun. Pas tersebut juga boleh dilanjutkan dari setahun ke setahun.

Pembaharuan pas tersebut selari dengan cadangan pihak Refugees Commission of the United Nations (UNHCR) yang mengambilkira keadaan di negera asal pelarian-pelarian tersebut yang tidak membenarkan mereka untuk dihantar pulang.

Pada dasarnya, pelarian-pelarian dari Filipina yang masuk ke Sabah dan Labuan antara tahun 1972 hingga 1984 layak memegang pas tersebut.

Selain itu, anak-anak pelarian yang memiliki sijil lahir (sama ada ibu atau bapa adalah pemegang pas IMM 13) juga layak memohon pas IMM 13 bagi membolehkan mereka tinggal bersama ibu bapa mereka di Sabah dan Labuan.
BANCI.....Pasukan Petugas Persekutuan menjalankan bancian di Kampung Bahagia kerana kampung yang diwujudkan atas ehsan UNHCR masih kekal sehingga ke hari ini di Sandakan.
 

Prosedur permohonan

(i) Pemohon perlu hadir ke pejabat Imigresen untuk membuat permohonan dengan mengemukakan sijil lahir asal yang telah disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara.

(ii) Ibu atau bapa yang memiliki pas IMM 13 perlu hadir bersama pemohon dengan mengemukakan pas IMM 13 yang asal.

(iii) Sekiranya ibu atau bapa yang memiliki pas IMM 13 telah meninggal dunia, pemohon perlu membawa salinan asal sijil kematian dan pas IMM 13 ibu atau bapa mereka yang telah disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara.

Pemegang IMM 13 dibenarkan tinggal di negeri Sabah dan Labuan mengikut tempoh yang dinyatakan dalam pas. Pemegang pas IMM 13 juga boleh  bekerja di negeri Sabah dan Labuan tanpa perlu memohon pas kerja (tetapi bukan untuk bekerja dalam sektor profesional dan perkhidmatan awam).

Mereka juga berhak untuk menerima pendidikan dan perkhidmatan kesihatan mengikut budi bicara pihak-pihak yang berkenaan.

(NOTA : Afzan Binti Abd Kahar, Timbalan Pendakwa Raya, Sabah. Untuk makluman rakyat Sabah, majoriti pemegang IMM 13 kini memiliki MyPR setelah kerajaan Negeri di Zaman Osu Sukam membuat permohonan kepada Kerajaan Persekutuan agar IMM 13 dinaiktaraf kepada  IC Merah @ MyPR)

1 comment:

 1. Kami (docproduction777@hotmail.com) adalah pengeluar unik dokumen palsu yang berkualiti. Kami menawarkan pasport yang berkualiti tinggi hanya asal palsu, lesen memandu, kad ID, setem dan lain-lain bagi negara-negara berikut: Australia, Belgium, Mexico, Sepanyol, Brazil, Kanada, Finland, Perancis, Ireland, Portugal, Sweden, Jerman, Itali, Belanda, UK, Amerika Syarikat, dan banyak negara-negara lain. Kami adalah pengeluar terbaik euro berkualiti yens dolar dan mata wang lain, Dengan lebih daripada 1 juta dokumen dan nota yang diedarkan di seluruh dunia kita.
  hubungi kami melalui e-mel: (docproduction777@hotmail.com)

  Nombor telefon ..................... 00237679720936

  Beli pasport registerered sebenar, visa, lesen memandu, kad pengenalan, sijil perkahwinan, diploma, dan lain-lain

  Dijamin untuk menjual pasport 24 jam, kewarganegaraan, kad ID, pemandu

  lesen memandu, diploma, ijazah, sijil disediakan. Perkhidmatan pelancongan dan visa perniagaan

  kepada penduduk di semua 50 negeri dan semua bangsa di seluruh dunia. adalah pengeluar unik

  Authentic pasport berkualiti tinggi, Real Pangkalan Data Tulen berdaftar dan tidak berdaftar

  Pasport dan dokumen yang sah kewarganegaraan lain memastikan anda mendapat identiti baru yang

  sijil bersih baru lahir asal, kad pengenalan, lesen memandu, pasport, kad keselamatan sosial

  dengan SSN, fail kredit, dan kad kredit, diploma sekolah, darjah sekolah semua dalam yang baru

  memanggil dikeluarkan dan didaftarkan dalam pangkalan data sistem pentadbiran .. Kami menggunakan berkualiti tinggi

  peralatan dan bahan-bahan untuk menghasilkan ciri-rahsia documents.All sahih dan palsu

  pasport sebenar dengan teliti untuk ditiru documents.we berdaftar dan tidak berdaftar kami

  pengeluar unik palsu kualiti dan Real documents.We menawarkan berkualiti tinggi hanya asal

  Berdaftar dan tidak berdaftar pasport, lesen memandu, kad ID, setem, Visa, sekolah

  Diploma dan produk lain untuk beberapa negara seperti: Amerika Syarikat, Australia, Belgium, Brazil,

  Kanada, Itali, Finland, Perancis, Jerman, Israel, Mexico, Belanda, Afrika Selatan, Sepanyol,

  United Kingdom.

  HUBUNGI KAMI PENYOKONG
  Sila hubungi kami ...... docproduction777@hotmail.com /docproduction777@hotmail.com
  Sokongan umum: --- docproduction777@hotmail.com
  hubungi kami di Hubungi: 404) 937-6684 / 404) 937-6684

  ReplyDelete