MEREKA yang berpangkat
doktor menyarankan kita supaya mengelakkan dari memakan daging kambing, kerana
daging kambing boleh menyebabkan panas badan. Ada juga doktor yang mengatakan
kandungan lemak dan kolesterol pada daging kambing tinggi serta seringkali
daging kambing dituding sebagai penyebab darah tinggi dan sakit jantung.
Sebenarnya, daging kambing
adalah makanan kegemaran Rasulullah S.A.W. Setiap sunnah nabi mesti ada
kelebihannya. Oleh kerana orang barat (Yahudi) tidak mahu kita ikut sunnah
nabi, pelbagai kenyataan mereka keluarkan. Tetapi hakikat sebenarnya banyak
manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing sama ada memakan dagingnya atau
digembala sehingga ia digelar terapi kambing.
Daging kambing adalah daging
yang paling baik
Kajian dari Persatuan
Jantung Amerika menyatakan, daging kambing baik untuk mereka yang mempunyai
masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan daging tersebut tinggi kualiti
proteinnya dengan nisbah kandungan lemak yang sihat.
Struktur molekul daging
kambing yang berbeza menjadikan daging kambing lebih mudah dihadam. Ia juga
amat sesuai untuk mereka yang menjaga kesihatan.
Bukan setakat itu sahaja,
malah jika dibandingkan, daging kambing mengandungi zat besi dan kandungan
potasium yang rendah kandungan mineralnya. Dagingnya lebih pejal dan lebih
rendah kalori daripada daging lembu dan ayam tanpa kulit. Kesemua asid amino
yang diperlukan ada di dalam daging kambing.
Pengurai Kolestrol Tepu
Daging kambing yang rendah
kandungan protinnya menjadikan ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan
kolestrol akibat amalan pemakanan yang tidak sihat.
Ikatan kolestrol tepu boleh
dielakkan sekiranya Omega 3 terdapat di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu
mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon
(kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon
(kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh
diurai dengan sebarang bahan melainkan dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin C dan chitosan yang
digunakan untuk menyelaputi protein boleh mengakibatkan pembentukan kolestrol
yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Sekiranya kandungan
kolestrol tepu jenis ini banyak terdapat didalam darah, ia boleh mengakibatkan
masalah jantung.
Sodium yang digunakan untuk
mengawet daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol
tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging burger.
Selain itu memakan makanan
yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti MonoSodium
Glutamat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh
dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia boleh menyebabkan strok.
Pencegah Penyakit Darah
Tinggi Dan Obesiti
Kolestrol kambing boleh
menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah
tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol
tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang
mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan
isipadu darah seperti pening.
Walaupun daging kambing
bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi
yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar
tidak mengambil daging kambing sebagai terapi.
Tetapi bagi mereka yang
tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan
pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.
Lemak di bawah permukaan
kulit terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna oleh hati. Ia akan
menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang banyak.
Pesakit obesiti yang
mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil
dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh
kolestrol kambing.
Selain itu, daging kambing
akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan
mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga
berdengung.
Mencantikkan Kulit
Vitamin C semulajadi yang
tidak teroksida juga terdapat dalam daging kambing. Vitamin C tidak teroksida
amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak
teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta
mencantikkan kulit.
Pengambilan protein yang
secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan
mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga.
Proses ini akan
mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah
sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih
ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena
cahaya matahari.
Mengamalkan memakan daging
kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih
putih dan cantik.
Meningkatkan Rasa Kasih
Sayang Dan Kegembiraan
Sistem darah (NW18)
berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi sebagai penjaga
kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian
Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih sayang.
Jantung akan menjadi lebih
lembut dan lancar pergerakannya apabila menerima kolestrol daging kambing.
Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira.
Jantung yang lancar
pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik
perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan
(kasih sayang).
Mereka yang mengamalkan
pemakanan daging kambing akan merasa tenang dan gembira serta mudah merasa
getaran kasih sayang. Amalkanlah pemakanan daging kambing sekiranya menghadapi
masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan.
Inilah tipu helah yahudi
untuk menjatuhkan umat islam terutamanya. (LYN OSMAN)
No comments:
Post a Comment