Sunday 31 October 2010

FIRDAUS HARUS CERMIN DIRI?


SYOK SENDIRI....Firdaus hanya tahu menjalankan kerja syok sendiri untuk mencari publisiti murahan dan tidak membantu rakyat meningkatkan prasarana Batu Sapi. Masuk kampung hanya pada musim pilihanraya tetapi tutup mata dengan kedaifan prasarana!

Saudara Pengarang,

SELAKU ahli UMNO dan pemilih berdaftar di Batu Sapi, saya menyeru Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah dan Ketua Pemuda UMNO Malaysia mengkaji semula perlantikan Ketua Pemuda UMNO Batu Sapi yang hanya tahu bercakap bohong, temberang, bongkak, penipu, suka mencaci, menghina, memaki, menfitnah dan bergaduh.

Kejadian semasa hari penamaan calon baru-baru ini cukup memalukan kami yang turut serta berarak mengiringi calon BN dan amat terkejut apabila Ketua Pemuda UMNO Batu Sapi, Khairul Firdaus Akbar Khan memaki hamun dan bergaduh dengan wartawan dan penyokong PKR; sudah cukup membuktikan dan menunjukkan bagaimana latar belakang peribadi seseorang itu.

Lebih memalukan, Firdaus menyerang peribadi calon PKR, Hj Ansari Abdullah sebagai “Calon Tidak Laku-Laku dan orang luar” menunjukkan sifat manusia yang kehabisan modal kerana selaku Peguam Profesional, kami hanya mendapat khidmat beliau untuk mengurus hal berkaitan tanah adat kerana tidak ada Peguam UMNO yang mahu menerima kes kami.

Menghina peribadi Haji Ansari sama juga dengan menghina kami sebagai ahli UMNO dan pemilih berdaftar. Hubungan antara kami dengan Haji Ansari adalah hubungan antara pelanggan dengan peguam, namun dalam soal politik, kami adalah ‘Hardcore’ UMNO yang akan berlapik apabila bercakap kerana sifat kesombongan itu adalah perangai ‘syaitan’.

Betapa susahnya kami memujuk ahli UMNO untuk terus mengundi calon BN ketika Firdaus yang kehabisan modal menyerang peribadi Haji Ansari sedangkan selama ini hanya Haji Ansari yang mempertahankan hak mereka yang cuba dicabuli oleh ‘Lanun Tanah’ yang cuba merampas hak mereka.

Jika Firdaus ingin belajar berpolitik, belajarlah daripada Haji Ansari kerana walaupun sudah lapan kali kalah, namun tidak pernah jemu-jemu berkhidmat kepada rakyat dan tidak pernah memburukkan lawan, walaupun 1,000 kali gagal dalam pilihanraya.

Sebagai salah seorang belia di Batu Sapi dan rakan saya, belia daripada Kampung Bokara ingin berpesan kepada Firdaus, lain kali cermin muka sendiri dahulu sebelum mengata orang lain kerana Firdaus juga adalah orang luar dan bukan berasal daripada Batu Sapi.

Sepanjang umur saya di dunia, Firdaus tidak pernah datang melawat, memeriksa atau mengambil tahu keadaan dan kebajikan penduduk Batu Sapi selama ini dan hanya apabila ada pilihanraya, barulah dia turun berpura-pura hendak membuat amal kebajikan seolah-olah penduduk Batu Sapi semuanya cacat penglihatan sehingga tidak boleh nampak apa yang Firdaus buat selama ini.

Tahukah Firdaus bahawa 90% jambatan di setiap kampung Batu Sapi kelihatan usang dan tidak pernah dibaikpulih dan kejadiaan calon PKR terjatuh akibat jambatan yang usang membuktikan jambatan tidak pernah diselenggara atau diganti? Bagaimana jika yang terjatuh itu bapa Firdaus atau ibu mengandung, lalu meninggal dunia?

Firdaus sepatutnya malu kepada Ketua Menteri Sabah yang terpaksa menjadi bahan cemuhan SAPP dan DAP kerana kecuaian beliau sendiri yang mengaku sebagai pemimpin pelapis Batu Sapi namun gagal menaiktaraf dan memastikan rakyat Batu Sapi mendapat keperluan asas bekalan air bersih, bekalan elektrik tanpa gangguan dan prasarana lain.

Apa yang Firdaus buat selama beliau bergiat dalam UMNO dan kini menjadi Ketua Pemuda UMNO Batu Sapi kerana ramai kanak-kanak tidak bersekolah, pendapatan perkapita ahli UMNO di bawah paras kemiskinan, rumah mereka diroboh tanpa pampasan dan tanah mereka dirampas?

Kami juga ingin bertanya kepada Adun Batu Sapi, ke mana semua peruntukan yang diluluskan Ketua Menteri Sabah untuk menaikkan taraf prasarana seperti jambatan kerana selama beliau menjadi Adun, belum ada penduduk yang memuji beliau kerana membaiki jambatan atau membina jambatan baru.

Mengapakah Firdaus sebagai Ketua Pemuda UMNO Batu Sapi tidak pernah mempertahankan penduduk Batu Sapi dan mempertikaikan kebajikan rakyat Batu Sapi? Atau dia langsung tidak tahu menahu masalah dan kebajikan penduduk Batu Sapi dan hanya tahu mencaci, menghina, memaki dan bergaduh sahaja?

Jika pemimpin seperti Firdaus kekal di dalam UMNO, maka kami tidak boleh menghalang jika ahli kami membuat undi protes dan mensia-siakan undi mereka dengan memilih pembangkang, sedangkan di taman hati mereka, segar berbunga kecintaan kepada UMNO.

Oleh itu, bagi mewakili warga dan belia Batu Sapi dan Bokara, saya ingin mengingatkan agar pemimpin UMNO kembali kepada fitrah manusia dengan melakukan amal kebajikan untuk rakyat agar dihormati pengikut dan disegani lawan; bukan seperti Firdaus yang menjadi makhluk perosak di dalam UMNO.

Selagi ada kesempatan, bertaubatlah dan berubah sikap sebelum Firdaus dijadikan sebab kenapa rakyat Batu Sapi menolak calon BN sedangkan mereka adalah ahli Hardcore UMNO yang taat kepada pemimpin dan parti.

Kepada pemimpin UMNO, datangilah kami dengan penuh rasa tanggung jawab dan kasih sayang, bukannya untuk menunjuk-nunjuk atau menjual ‘air liur basi’ setiap kali pilihanraya. Insha Allah kami akan terus memberikan sokongan.

Salam Hormat,

BELIA UMNO BATU SAPI

No comments:

Post a Comment