KOTA KINABALU : Sabah
mencatatkan pengambilan alkohol ketiga tertinggi di Malaysia iaitu sebanyak
18.4 peratus selepas Kuala Lumpur (20.3 peratus) dan Sarawak (19.7 peratus).
Menurut Ketua Penolong
Pengarah Unit Kawalan Penyakit Tidak Berjangkit (NCD) Jabatan Kesihatan Sabah,
Dr Nirmal Kaur, statistik itu berdasarkan kajian pada Ogos 2011 hingga Julai
2012 oleh Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS).
Beliau berkata kajian
mendapati bahan alkohol sering ditemui dalam kebanyakan makanan dan minuman
tradisi masyarakat di negeri ini dan menjadi kegemaran kira-kira 95 peratus
daripada masyarakat Sabah berumur 20 hingga 60 tahun.
“Menurut Pertubuhan
Kesihatan Sedunia (WHO), sukatan pengambilan alkohol yang sepatutnya bagi
mengelak penyakit tidak berjangkit tidak lebih daripada dua gelas minuman.
“Segelas minuman alkohol
menyamai satu tin bir, 70ml 'montoku' (sejenis minuman tradisi masyarakat
Kadazandusun), 100ml tapai atau 40ml whisky atau brandi,” katanya kepada
pemberita selepas Seminar Kumpulan Tindakan Mengatasi Masalah Penggunaan
Alkohol dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri di sini hari ini.
Dr Nirmal berkata
pengambilan alkohol secara berlebihan membawa risiko penyakit tidak berjangkit
tetapi memudaratkan kesihatan dalam tempoh panjang seperti serangan sakit
jantung, kencing manis, strok, kanser dan kerosakan hati. — Bernama
No comments:
Post a Comment