Thursday 29 November 2012

A PAT ON THE BACK FROM THE BOSS


A PAT on the back from the boss Speaking at the State Ministry of Finance annual dinner last night Chief Minister Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, who is also Sabah's Minister of Finance, praised the officers and staff of the Finance Ministry for their good work, especially for their contribution to the drawing up of the 2013 State Budget, for which he said he was most grateful.

He told the gathering that Sabah has experienced a robust economic growth in recent years, thanks to good financial management as testified by the National Audit Department year after year and the AAA rating by the RAM Rating Service Berhad for three successive years, and an ISO certification by Moodys International to boot.

However, Datuk Musa cautioned the department not to be complacent but to strive even harder to maintain the proud record. (Insight Sabah)

60 comments:

 1. Kepimpinan di bawah Datuk Seri Musa Aman yang dinamik merupakan antara rahsia kejayaan Sabah mendapat pengiktirafan cemerlang iaitu Sijil Tanpa Teguran selama 12 tahun berturut-turut sejak tahun 2000 menerusi Laporan Audit Negara.

  ReplyDelete
 2. kejayaan tersebut juga tidak akan tercapai tanpa adanya visi dan keupayaan dari segi pemikiran yang bernas dan tindakan susulan untuk
  mencapai sebuah negeri yang maju jaya, aman makmur dan sejahtera.

  ReplyDelete
 3. Musa Aman yang juga selaku Menteri Kewangan yang buat sekian kalinya telah berjaya membimbing dan mengemudi negeri ini ke arah kejayaan dan kecemerlangan.

  ReplyDelete
 4. penyediaan penyata kewangan Kerajaan Negeri yang berpandukan Akta Acara Kewangan 1957 (Pindaan 1972) sentiasa diselenggara dengan teratur dan sempurna.

  ReplyDelete
 5. usaha-usaha juga giat dijalankan untuk mempertingkatkan Sistem Perakaunan supaya ianya ‘compatible’ (bersesuaian) dengan perkembangan teknologi IT semasa dan Piawaian Perakaunan Kerajaan (Public Sector Accounting Standard).

  ReplyDelete
 6. ia turut menyangkal segala dakwaan dari pihak pembangkang yang mendakwa tanpa merujuk fakta bahawa kononnya pengurusan kewangan Kerajaan Negeri di bawah pimpinan Barisan Nasional tidak teratur dan sebagainya.

  ReplyDelete
 7. pengurusan kewangan Negeri Sabah sejak beberapa tahun kebelakangan ini adalah antara yang terbaik di seluruh Malaysia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pencapaian ini amat membanggakan. Usaha harus diteruskan.

   Delete
 8. jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) perlu memberi penjelasan kepada rakyat mengenai kejayaan BN selama ini dalam mentadbir negara.

  ReplyDelete
 9. Datuk Seri Musa Aman selaku Pengerusi BN Sabah berkata
  kejayaan dalam memberi pemahaman mengenai usaha kerajaan mampu meyakinkan rakyat untuk menolak pembangkang dalam pilihan raya umum
  ke-13 (PRU-13) akan datang.

  ReplyDelete
 10. menjadi tanggungjawab kita menjelaskan kepada semua pengundi mengenai program dan dasar BN kerana inilah kerajaan yang prihatin terhadap kebajikan rakyat.

  ReplyDelete
 11. usaha dan pembangunan dilaksanakan untuk rakyat sepertipenghapusan yuran sekolah, pemberian RM100 kepada pelajar sekolah dan pemberian RM500 kepada keluarga berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan

  ReplyDelete
 12. BN bukan gabungan parti yang suka berbohong dan menabur janji kosong kepada rakyat seperti yang sering dilakukan oleh pembangkang sehingga rakyat yang menderita.

  ReplyDelete
 13. akyat harus jelas dengan usaha dan keikhlasan BN membela nasib mereka supaya mereka tidak mudah terperdaya dengan khabar angin dan janji pembangkang yang telah hilang hala tuju.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rakyat bijak menilai sekarang. Rakyat juga sedar ada juga janji cuma untuk memancing undi.

   Delete
 14. selain menjelaskan kepada rakyat mengenai kejayaan BN, jentera pilihan raya BN juga perlu bersatu dan bekerja sebagai satu pasukan bagi memastikan kemenangan semua calon BN pada PRU-13 akan datang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Agree, parti komponen should given a high cooperation and commitment for the party to go further and achieve greater result.

   Delete
 15. anggota BN harus memberi sokongan kepada perdana menteri dalam pilihan raya umum akan datang dengan membantu dan menyokong semua calon BN.

  ReplyDelete
 16. Sabah negeri termiskin? rasanya PAS perlu cermin diri terlebih dahulu..Kelantan???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada juga yang kata Kelantan ni termiskin di Malaysia.

   Delete
  2. Jika benar, apakah sebab Sabah masih dalam kemiskinan?

   Delete
 17. Kegagalan PAS mentadbir dan menguruskan negeri Kelantan walaupun telah diberi peluang lebih dari 20 tahun, sememangnya amat memalukan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagaimanapun, berbanding mengakui kelemahan diri, sebaliknya PAS mencari-cari kes-kes terpencil di Sabah. Asal ada gambar-gambar yang menunjukkan Sabah ketinggalan lebih dari Kelantan, maka ia dibesar-besarkan.

   Delete
 18. Benarkah Sabah lebih mundur dari Kelantan dan negeri-negeri lain sepanjang Sabah merdeka di dalam Malaysia?

  Sudah tentulah, hanya golongan yang benak otak, tidak pernah keluar dari kepompong dan cekupan tempurung dan hanya mendengar cerita serta sembang daripada pemimpin-pemimpin mereka yang berotak kuno, akan percaya bahawa Sabah lebih mundur dari Kelantan atau negeri-negeri lain di Semenanjung.

  ReplyDelete
 19. bagi sesiapa yang pernah berkunjung ke Sabah, walau di ceruk mana sekalipun, termasuklah di Kundasang yang hanya berpekan koboi, kemajuan dan pembangunannya jauh lebih baik berbanding Kelantan.

  ReplyDelete
 20. Bagi sesiapa yang pernah ke Sabah, perjalanan dari Kota Kinabalu ke merata-rata bandar dan pekan kecil akan membuatkan kita berpuas hati dengan tahap serta mutu jalanrayanya. Meskipun tidak mempunyai lebuhraya seperti di Kuala Lumpur, hakikatnya keadaan jalan raya di Sabah jauh lebih baik berbanding jalan raya di Selangor sendiri!

  ReplyDelete
 21. Biarpun suatu ketika dahulu, politik di Sabah sering bergolak kerana perangai pemimpin-pemimpin politiknya, namun selepas Musa Aman menjadi Ketua Menteri, gandingannya dengan Salleh Said Keruak ternyata begitu menjadi.

  ReplyDelete
 22. Kota Kinabalu sendiri, meskipun wakil rakyatnya adalah dari DAP, menjadi produk pelancongan yang jauh lebih hebat, malah berkali-kali ganda lebih hebat daripada Kota Bharu mahupun Alor Star. Dengan gabungan pantai, laut, sungai, gunung dan hutan, Sabah ternyata sedang mengoptimumkan persaingan produk pelancongannya dengan lancar.

  ReplyDelete
 23. Perlu diingat, keluasan Sabah jauh lebih besar berbanding mana-mana negeri di Semenanjung. Dengan keadaan geografi serta masih wujud perkampungan-perkampungan terpencil, pastinya akan ada keciciran pembangunan seperti gambar yang digunakan oleh jentera propaganda Pakatan Rakyat.

  ReplyDelete
 24. Apa sebenarnya yang diinginkan oleh Pakatan Rakyat selain undi daripada rakyat Sabah?

  Sudah tentulah hasil mahsul negeri tersebut serta simpanan tunai tertinggi berbanding negeri-negeri lain di Malaysia.

  ReplyDelete
 25. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak meminta syarikat dalam kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB) menambah kegiatan ekonomi di Sabah bagi mengagihkan peluang pelaburan yang lebih baik di negeri di Bawah Bayu.

  ReplyDelete
 26. Menerusi cara seperti ini, kita akan dapat menjamin bahawa pembaharuan ekonomi negara tidak tertumpu kepada satu kawasan, malah dapat dipelbagaikan untuk meliputi setiap wilayah di negara ini.

  ReplyDelete
 27. Tidak kurang pentingnya dasar induk pembangunan seimbang dalam negara, termasuk Sabah, yang juga negeri penting bagi kita, dan kita mahu rakyat Sabah dapat banyak manfaat menerusi usaha yang dapat dilakukan oleh kerajaan pimpinan hari ini,” katanya.

  ReplyDelete
 28. “Sabah, negeri di Bawah Bayu juga tidak ketinggalan, mendapat tempat kelima dalam susunan ranking mengikut negeri yang melabur dalam Skim Amanah Saham PNB,” katanya.

  ReplyDelete
 29. Sabah berpotensi menjadi pusat ekonomi yang penting.

  ReplyDelete
 30. Yang miskin tetap rakyat. Siapakah yang kaya sebenarnya?

  ReplyDelete
 31. Prestasi Kewangan Negeri Sabah Kekal Cemerlang

  fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

  Selaras dengan peraturan-peraturan kewangan yang ditetapkan, sumber dan perbelanjaan kewangan negeri Sabah sentiasa diurus secara berhemat, berkesan dan efisien. Ketua Audit Negara telah mengiktiraf negeri Sabah sebagai salah sebuah negeri yang mempunyai rekod terbaik dalam pengurusan kewangan.

  Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dengan kecemerlangan ini, bagi tahun 2011, negeri Sabah sekali lagi telah dianugerahkan “Sijil Tanpa Teguran” (Clean Bill) yang menjadikan penganugerahan ini mencatatkan rekod selama 12 tahun berturut-turut.

   Delete
  2. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Bilangan Jabatan dan Agensi yang mencapai penarafan empat bintang di bawah Indeks Akauntabiliti telah meningkat dua kali ganda untuk penilaian tahun 2011. Ini menunjukkan lebih banyak jabatan/agensi yang telah mengamalkan sistem pengurusan kewangan yang baik dan teratur.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  3. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Negeri Sabah adalah sebuah negeri yang kaya dengan pelbagai khazanah alam. Khazanah itu termasuklah bahan mineral, biodiversiti tanah pertanian dan warisan budaya yang merupakan asas atau tulang belakang terhadap pertumbuhan ekonomi negeri ini.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  4. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Dengan mengambilkira kekayaan berkenaan serta kedudukan fiskal negeri yang mantap serta kapasiti untuk melaras kutipan hasil negeri, RAM Rating Services Berhad sekali lagi telah memberikan penarafan “AAA” ( Triple A ) kepada negeri Sabah untuk 4 tahun berturut-turut.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  5. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Manakala, untuk pengurusan dan proses bajet negeri yang teratur dan mematuhi peraturan, Moody International pada tahun 2012 ini telah sekali lagi memberikan pensijilan MS-ISO 9001:2008 yang mana ini merupakan pencapaian cemerlang selama 4 tahun berturut-turut.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  6. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Dengan galakan, pengiktirafan dan rekod pencapaian yang cemerlang seperti dinyatakan tadi, kerajaan pimpinan Datuk Musa Aman akan terus berusaha untuk memacu ekonomi negeri ke tahap yang lebih tinggi untuk manfaat semua lapisan rakyat tanpa mengira bangsa, agama, umur, gender, status, kedudukan, sektor dan kawasan.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
 32. Ekonomi Negeri Sabah Kekal Stabil

  fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

  Untuk tempoh lima bulan pertama pada tahun ini, eksport negeri terus berkembang pada kadar 7.2 peratus dengan nilai mencecah RM20.7 bilion, manakala import pula telah meningkat pada kadar 30 peratus dengan jumlah mencecah RM16 bilion. Import bagi jentera serta kelengkapan pengangkutan dan barang-barang keluaran kilang, masing-masing telah berkembang sebanyak 45 peratus dan 65 peratus.

  Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

  ReplyDelete
  Replies
  1. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Pertumbuhan tinggi tersebut mencerminkan pelaburan besar oleh sektor swasta iaitu sebanyak RM10 bilion pada suku tahun pertama tahun ini yang mana ianya juga merupakan pelaburan swasta yang tertinggi di Malaysia.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  2. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Jumlah pelaburan yang diluluskan di bawah sektor pembuatan untuk tujuh bulan pertama pada tahun ini ialah sebanyak RM5.7 bilion. Sebahagian besar daripada jumlah pelaburan ini disumbangkan oleh Petronas melalui projek Ammonia Dan Urea Sabah (SAMUR).

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  3. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Pelaburan dalam Koridor Pembangunan Sabah juga semakin aktif dengan jumlah pelaburan terkumpul direalisasikan (cummulative realized investment) melalui Projek-projek Permulaan (Entry-Point Projects) setakat bulan Julai 2012 sebanyak RM9.43 bilion.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  4. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Berdasarkan unjuran, senario ekonomi negeri pada masa hadapan adalah cerah dan mempunyai prospek yang baik di mana beberapa projek swasta berimpak tinggi yang dibiayai melalui kerjasama awam dan swasta dijangka akan memainkan peranan dan menjadi pemangkin dalam menjana pertumbuhan ekonomi negeri.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  5. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Pada masa ini, terdapat pelbagai projek berimpak tinggi yang sedang dilaksanakan yang merangkumi beberapa sektor termasuklah sektor minyak, gas dan tenaga, pelancongan, pertanian dan pembangunan hartanah bersepadu berkos tinggi (high end integrated real estate development).

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  6. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Pada masa yang sama, dengan pelaksanaan pelbagai program seperti Program Transformasi Kerajaan (GTP), Program Transformasi Ekonomi (ETP), Program Transformasi Luar Bandar (RTP) dan mengambil kira pelbagai inisiatif seperti yang telah diumumkan dalam Bajet Nasional 2013, pertumbuhan ekonomi Negeri dijangka akan dapat ditingkatkan lagi.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
  7. fakta: Sabah berjaya kecapi prestasi terbaik hanya ketika era pentadbiran Musa Aman

   Walaupun pertumbuhan sektor luaran diramalkan akan tumbuh sederhana di sebalik cabaran-cabaran ekonomi global, ekonomi negeri Sabah dijangka akan kekal stabil disebabkan oleh sokongan daripada pelaburan awam dan swasta serta penggunaan domestik yang kukuh. Oleh yang demikian, ekonomi negeri diunjurkan berkembang di antara 5 hingga 6 peratus pada tahun 2013.

   Rakyat Sabah perlu sama-sama mempertahankan kerajaan BN dan Datuk Musa Aman untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini pada masa2 hadapan

   Delete
 33. Financial position solid: CM

  Chief Minister Datuk Seri Musa Aman said the State Government is able to fulfil requests for allocations to finance people-related projects because its finances are very firm.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Financial position solid: CM

   He said that the Auditor-General in his report confirmed this, adding that Sabah is also very peaceful, which is why many investors are flocking to the State to invest.

   Delete
  2. Financial position solid: CM

   "Ini bukan angkat bakul sendiri (this is not a case of self praise) but it is a fact," he said at the closing of the State-level Tadau Kaamatan at Hongkod Koisaan, here, by Head of State Tun Juhar Mahiruddin

   Delete
  3. Financial position solid: CM

   It is for this reason, he said, that when the event's implementing organising chairman hinted at financial support from the government, he approved it on the spot.

   "We also can approve any applications (for projects) if we have the money.

   Tapi kalau aiso usin (but if we don't have money) what can we do?" he asked.

   Delete
  4. Financial position solid: CM

   Towards this end, he said, because the government has strong financial reserves, it is able to fulfil the request of the Kaamatan organising committee.

   He said such is the Barisan Nasional (BN) leadership, that it is willing to render its assistance to anything that benefits the people.

   Delete
  5. Financial position solid: CM

   Despite the diversity in ethnicity among the people, he said, they have been able to celebrate the occasion in harmony.

   On this, he urged the people to conserve their respective customs and culture that they inherited from their ancestors.

   He said the Kaamatan is a good platform to strengthen the already existing unity among the people.

   Delete
  6. Financial position solid: CM

   He said it is also an advantage to Sabah because investors usually look for these criteria before investing in a certain location.

   He said the two US companies that expressed their intention to invest in prawn cultivation and fruit farming in Sabah recently stated that what attracted them here was the peaceful environment that Sabah has to offer.

   Delete
  7. Financial position solid: CM

   "There are so many places they could make their investment. So, why did they come here?

   "It's because this is a peaceful state," he said.

   Musa said he was with the Romanian Ambassador on Wednesday and the latter confided that he was very impressed with Sabah.

   Delete
  8. Financial position solid: CM

   "He said that the people in Sabah and their culture is beautiful," he said, adding because of this, the people of Sabah should be proud of their State.

   "So, don't worry because we are (certainly) on the right track," he said

   Delete