Oleh : POSMEN
APA jenama mi segera
kegemaran anda? Mi segera adalah makanan yang murah, mudah dan cepat malah
terdapat bungkusan yang cuma perlu dimasukkan air panas untuk kegunaan mereka
yang betul-betul menjimatkan masa.
Malah banyak stesen minyak
yang menyediakan kemudahan air panas untuk kemudahan pengguna.
Pelbagai bahan pengawet dan
MSG digunakan agar ia tahan lama dan menambah sedap mi segera yang anda makan.
Tahukah anda mi segera yang
anda makan dilapisi lilin (wax) bagi menghalangnya melekat dan nampak lebih
cantik semasa anda memasaknya.
Tubuh kita pula memerlukan
4-5 hari untuk mengeluarkannya dari sistem pencernaan kita.
Jadi apa yang perlu anda
lakukan untuk mengurang risiko lilin di dalam mi segera yang anda makan? Jika
anda terpaksa makan mi segera ikutilah langkah berikut:
-Masak mi segera dalam
periuk.
-Bila sudah masak, toskan
air bagi membuang kandungan lilin. Bilas dengan air biasa bagi memastikan baki
lilin betul-betul hilang.
-Masukkan mi tadi ke dalam
bekas yang mengandungi air panas sebelum memasukkan bahan perasa yang disediakan.
-Makan seperti biasa.
Apa pun nasihat dari saya
yang juga seorang penggemar mi segera, eloklah kurangkan kebiasaan memakan mee
segera terutama bagi mereka yang masih bersekolah.
Banyak lagi makanan
berkhasiat lain yang boleh mengenyangkan. Contohnya...apa ya..oo pisang.. murah
dan berzat. Selain dari itu pengalaman saya memakan buah mangga yang masak
cukup membuat saya kenyang sepanjang hari.
No comments:
Post a Comment